Новини


28Сеп2015

Всяко училище ще има обществен съвет

Всяко училище и детска градина у нас занапред трябва да имат обществен съвет, който да осъществява граждански контрол върху управлението, реши парламентът, приемайки окончателно текстове от новия училищен закон. Той ще се състои от нечетен брой членове и трябва да включва един представител на финансиращия орган - общината или държавата, и поне трима представители на родителите. Ако школото е професионално, в обществения съвет следва да влезе и работодател, посочен от областния управител. С право на съвещателен глас в него ще участва един човек от училищното настоятелство и трима от учениците.

Съветът ще заседава на всеки 4 г., като директорът има право да присъства на заседанията, а при поискване е длъжен да предоставя всички искани документи. Сериозни са и правомощията на новия съвет - да одобрява стратегията за развитие на съответната институция, да съгласува училищния план-прием и учебните планове, да дава становища за разпределението на бюджета, да съгласува избора на учебниците, да участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите и дори при атестирането на директорите.

Според БСП това ще е псевдонадзорна структура, която ще внесе допълнително напрежение в училищата. Вместо това според тях може просто да се разширят функциите на сегашните училищни настоятелства, които са добра традиция в родното образование. От ПФ също настояха такъв съвет въобще да не се създава, за да не се вкарва "политиката в средното образование". Според ГЕРБ обаче обществените съвети ще са полезни, тъй като ще дадат възможност на родителите да влияят върху разпределението на парите там, където има корупционни практики.

Нов национален инспекторат ще проверява училищата и детските градини у нас на всеки 5 г. Сегашните регионални инспекции по образованието се преименуват в регионални управления, които следва да помагат на учебните заведения да изпълняват дадените от новия орган препоръки, решиха още депутатите.

Националният инспекторат ще е юридическо лице на бюджетна издръжка, но не към просветното министерство, а към Министерския съвет. Директорът му ще се назначава именно от министър-председателя, за да е независим от МОН. Новият орган трябва да инспектира минимум веднъж на 5 г. всяка детска градина и училище в страната. Сред задачите му са да разработва критерии за ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: