Новини


20Сеп2022

В София фаворит за 1. клас е 2-ро училище, за гимназия - 22-ро

  • Първенци по приети отличници са СМГ и Технологично училище "Електронни системи"
  • Прием в 5-и клас вече правят Природо- математическата и Класическата гимназия

 

Пъстра картина представляват училищата в София. Има общински, държавни, частни, към Министерството на образованието и науката, към Министерството на културата. Предлагат най-разнообразни профили. Има иновативни, с изучаване на екзотични езици, изкуства, технологии и други. За гид в представянето на най-търсените училища “24 часа” потърси Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

“Първият клас е от ключово значение. Стартът на училищно образование е сериозен избор на родителя, а в същото време е и строго регламентиран в нормативната уредба”, започва разказа си Ваня Кастрева. С влизането в сила на електронната система, администрирана от Столичната община, водещи са лесно доказуеми фактори като уседналостта на семейството и допълнителни критерии, които имат повече социален характер. Така или иначе желанието е определящо. “Има училища, които винаги са били фаворити. Обвързано е с качеството на образованието, а то става ясно от резултатите на националните външни оценявания в 4-и клас, както и от обществения имидж на училището. Невинаги училищата в централната част на града са най-желани. Добро постижение ще е, ако всяко училище има толкова голям обществен авторитет, че да не се нуждае от различно припознаване. Тогава всеки родител наистина ще предпочете най-близкото до дома училище, защото това е в интерес на неговото дете”, обяснява д-р Ваня Кастрева.

София се нуждае от нови училищни сгради.

Има големи квартали, особено в южната част, където няма училища

Оттам идва натискът към най-близките. Броят на чакащите деца е един от показателите колко желано е училището. По този критерий на първо място е 2-о средно училище “Акад. Емилиян Станев” в район “Витоша”. Към края на август за него са чакали 32 деца. На второ място е 73-о средно училище “Владислав Граматик” в кв. “Гоце Делчев” и 107-о основно училище “Хан Крум” в кв. “Лозенец” , където чакаха по 29 деца. На следващо място се нарежда 51-о средно училище “Елисавета Багряна” в “Красно село”, както и 122-о основно училище “Николай Лилиев” в “Лозенец” с по 27 чакащи. За 5-о основно училище “Иван Вазов” също има много желаещи, след него е 90-о средно училище “Ген. Хосе де Сан Мартин” в “Люлин”, на което се даде разрешение за допълнителна паралелка.

Много кандидат-първокласници има в 20-о основно училище “Тодор Минков”, 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”, 35-о средно училище “Добри Войников”, 34-о “Стою Шишков”, 18-о средно училище “Уилям Гладстон”.

В столичната образователна система има 2 държавни училища. 134-о средно училище “Димчо Дебелянов” във “Възраждане” е сред желаните за прием в 1-и клас. Желан в 1-и клас е и Италианският лицей в “Горна баня”.

“Трябва да отбележим частните училища.

Водещо е Частно основно училище “Света София”

и заради резултатите, които имат учениците му на външните оценявания. Сред най-желаните е частно начално училище “Питагор”, където засилено се изучава математика. Родители избират и частно основно училище “Азбуки”. Частно езиково средно училище “Дорис Тенеди” също прави прием в 1-и клас и е сред търсените. Частно средно училище с немски език “Веда”, ЕСПА, “Британика” - все частни училища в различни краища на града, но търсени от родителите за 1-и клас”, казва шефката на регионалното управление.

Съвсем отскоро в благородно съревнование със СМГ прием в 5-и клас започна да прави и НПМГ. Националната гимназия за древни езици и култури - Класическата гимназияу започна прием за 5-и клас.

Следващата степен е приемът след завършено основно образование. И тази година СМГ е номер 1, където баловете са много близки до максималните. Пет деца в София са с максимален бал от 500 точки, от тях 4 продължават образованието си именно в СМГ, а един - в Испанската гимназия. В последните години неотстъпно СМГ се следва от Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет в София (ТУЕС), където влизат деца, които ще търсят бъдещото си развитие в информационните технологии отрано. Следват Немската гимназия, Испанската гимназия, 73-о училище, Втора английска гимназия, Първа английска, 9-а френска гимназия, 22-о средно езиково училище и 51-о средно училище “Елисавета Багряна”.

“Ако направим кратък анализ на училищата в топ 10 на столичната образователна система, прави впечатление изборът на родителите - фокусират се върху информационните технологии и върху чуждоезиковото обучение. Щастлива съм, че родителите все повече започват разумно да вземат решения. Важно е със завършването на обучението си учениците

да знаят добре поне 2 чужди езика

Ако от 1-и до 7-и клас са учили отговорно английски, наистина е добре в 8-и да започнат другия. Обясним е и интересът на родителите към изучаването на комбинация на езици”, уточнява Кастрева. Училището, което е било пожелавано най-много пъти, е 22-о “Георги Стойков Раковски”.

Следват 32-о “Св. Климент Охридски”, Първа английска гимназия, и то в комбинация английски и испански език.

Следва Испанската гимназия, която също е много желана.

На първо класиране е била посочена от 2061 ученици в поредицата от техните желания. От професионалните гимназии най-желана е Националната търговско-банкова гимназия със специалностите “Електронна търговия”, “Икономика и мениджмънт” и “Бизнес администрация”. Следва 51-о средно училище със специалността “Компютърна графика”. Отлично бе решението на педагогическия екип да инвестира в тази перспективна специалност, каза Кастрева. Следва ги Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

В гимназиален етап, не трябва да пропускаме училищата към...

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Автор: Ярослава Прохазкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: