Новини


29Юли2022

Промените за новата учебна година още се обсъждат

На сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) има проекти на две нови наредби, които сега, през лятото трябва да се обсъждат и коментират, отбеляза пред Радио София Евгения Костадинова – директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ във ведомството.

Става дума за Проекта за изменение на Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, както и Проекта за изменение на Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план.

Едното предложение, свързано с намаляване продължителността на часовете в V, VI и VII клас от 45 на 40 минути, е по препоръка на Министерството на здравеопазването за намаляване натовареността на учениците, обясни Костадинова. От съкращаването с 5 минути "ще страдат" предметите, които имат най-много учебни часове – български и математика. Затова техният брой ще бъде леко завишен.

Общото учене няма да се увеличи, но ще се постигне баланс, уверява експертът в МОН.

Данните на просветното министерство сочат, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. Сред другите промени през новата учебна година...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: