Новини


2Юни2016

Детството на нашите предци – игри, образование, буквари

1 юни – Ден на детето, е може би един от най-свежите и миловидни празници в българския, а и в световния календар. Детето сравнително отскоро се превърна в изследователска тема, за това спомогнаха много изследванията на мнозина психолози, културолози, педагози, други хуманитаристи.

Зигмунд Фройд прави много, за да се превърне детството в проблематична зона, след него са дъщеря му Ана Фройд, Мелани Клайн, Ерик Ериксон. И ако тази традиция в България има свои последователи, то като културологична платформа за разглеждане и анализиране детето все още не е открило у нас своя достоен изследовател, за разлика от други стари, където трудовете на Филип Ариес и Нийл Постман например го превръщат дори в индикатор на характерните за нашата цивилизация черти.

Не може, разбира се, в тази връзка да не се откроят все пак усилията на Светлана Стойчева, проучвала детайлно българската детска литература, Пламен Събев – описал и каталогизирал детските игри и играчки в българското минало, прекрасното издание „Българският буквар. 200 години в първи клас" на Антон Стайков и Свобода Цекова.

На 1 юни, Деня на детето, предаването „Премълчаната история“ ще се опита поне за малко да запълни празнината, да погледне детството на нашите предци: на какво са играли, с какво са играли, имали ли са изобщо време да играят или най-вече са помагали вкъщи и на полето. Ще стане дума и за образованието, естествено, за букварите и за илюстрациите...

 

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Митко Новков

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: