Новини


3Окт2014

Висшето без пари, ако работиш 5 г. у нас

Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена вчера от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници. 
Документът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати. Какъв обаче ще бъде прагът за т.нар. ниска заплата ще се реши евентуално от следващото правителство. Идеята е висшистите да започнат да изплащат заема чак когато увеличат достатъчно доходите си, ако работят за малко пари, то държавата ще го опрощава. Подобен принцип се прилага и във Великобритания. 
Както „Монитор” вече писа, целта на мярката е да се задържат младите българи у нас и да спре изтичането на мозъци. „Страната ни инвестира много пари в обучението на лекарите, а те масово заминават да работят в чужбина”, коментира зам.-министърът на образованието Валери Младенов. 
Стратегията предвижда и мерки за ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: