Новини


24Юни2014

Ваканция. О, ужас!

Ученическа ваканция! Звучи толкова хубаво. Но само за родителите, които могат да оставят децата си на здрави и чевръсти баби и дядовци. Ако няма такива, летният купон на малкия ученик се превръща в кошмар за родителите, защото организацията на деня му е сложна като военна операция.

„За децата няма никакви подходящи условия за забавления - или са еднообразни, или са много скъпи”, каза Ели Атанасова, майка на четвъртокласничка от Пловдив.

Всъщност, във всеки по-голям град, както и в столицата, има няколко варианта за уплътняване на ваканционното време на децата от 6 до 11 години. Първият са

летните занамални

Те са отворени през май, юни и юли. Някои работят и в началото на август. Цените за един месец са от 250 до 390 лева. В тази сума не влиза храната през деня.

Занималните работят до към 17,00 часа всеки ден, без събота и неделя. Програмите в тях са много и разнообразни - от учене на чужд език до посещения в музеи.

В София е на мода са музейните обиколки. Всеки ден пред Централната баня спират микробуси, на които може да качите детето си и да го приберете от там в края на работния ден. През деня то ще се забавлява сред експонатите в Националния исторически музей или в Националната художествена галерия. „Програмата е много интересна, а работещите родители не винаги имат достатъчно време да запознаят детето си с исторически или научни факти, тези екскурзии му дават точно тази възможност”, сподели Светла Георгиева, майка на третокласник. Цената за 5 дни е 100 лева. Децата играят в залите на музеите, рисуват, участват във викторини. Храна обаче не се осигурява - или давате джобни пари на детето си, или му правите  сандвичи. „Може да не се плащат целите пакети за лятна занималния, а да изберете отделни дни. Тогава цената е малко по-висока: между 20 и 30 лева на ден”, обясни Гери Тодорова, която има ученик в четвърти клас.

Сред най-предпочитаните забавления за столичните деца са

басейните и излетите в планината

Цената на ден за приключение на Витоша например е около 30 лева, а за цяла седмица около 100 лева. Всеки ден се измислят различни приключения, а най-удобното е, че децата се взимат с микробуси, които минават през различни квартали на София. „Попълването на заявленията за участие става онлайн. Достатъчно е родителят да влезе в интернет и да избере онази фирма, която най-много му харесва и отговаря на неговите условия”, обясни Светла.

За деца, които много обичат планината, има и скаутски лагери в Рила, но за тях цените за десетина дни престой са над 800 лева. Затова пък всичко си е като на истински лагер - палатки, огньове на открито, преходи до забележителности в района, обучение по оцеляване в трудни условия и т. н.

За най-ученолюбивите деца частните школи организират

езикови курсове

Има ги в цялата страна, включително и в морските курорти. Цените са от 400 до 1000 лева в зависимост от продължителността и от това дали накрая детето получава сертификат за постигнато равнище на знания.

Уви, за по-големите ученици не се предлагат почти никакви занимания. За тях много рядко има организирани групи в читалищата и в културните домове, а училищата са затворени през лятото. Остават единствено басейните и спортните зали, които приемат юноши безплатно или с отстъпки в цените.

Родителите могат да изпратят децата си и на летни

лагери край морето

провеждащи се в базите на образователното министерство или в тези на общините. Това става чрез училището, в което се обучават децата им. Цените започват от 30 лева на ден. Например за лагера край устието на река Камчия цената на ден е 45 лева и в нея влиза всичко.

„На пръв поглед има много места за детска ваканция, но на практика не е така -  възможностите или не са съобразени с нуждите на децата, или не са по джоба на родителите. В най-добрия случай двама работещи родители могат да си позволят кратка ваканция за детето и почивка за цялото семейство, но това не покрива цялото лято. Повечето родители, които нямат средства, спасяват положението като оставят детето при някоя съседка или го водят с тях на работа, ако това е възможно”, категорични са майките, с които разговаряхме.

 

Световното по футбол - забавно и полезно!

Родителите, които се чудят как да осмислят ваканцията на децата си, могат да се възползват от най-новите продукти на издателство „Просвета”.

Това лято светът е футбол със световното първенство в Бразилия и за 6-7-годишните почитетали на великата игра издателството предлага поредицата „Весели картинни загадки”. В нея забавленията за младите джентълмени са в книжката „Футбол”, където чрез правилата на играта те ще научат и много неща, които ще са им полезни в първи клас. За дамите пък е книжката „Феи и елфи”. В двете книжки оцветяването на картинки е придружено от загадки, упражнения за подреждане на изображения и за разсъждаване, които развиват концентрацията, наблюдателността и въображението на децата.

С книжките „Рисувам стъпка по стъпка” децата на 4-5 и 6-7 години ще се научат лесно да рисуват животни, растения, хора и превозни средства. Поредиците „От точка до точка” и „Математически вълшебства” развиват фината моторика на децата в тази ранна възраст, като втората ги запознава и с числата до 15 по забавен начин - чрез оцветяване.

За същата възрастова група екип под ръководството на проф. Весела Гюрова създаде системата „АБВ☺Игри”. Тя съответства изцяло на програмата на Министерството на образованието и науката за предучилищна подготовка и предизвика сериозен интерес сред учители в цялата страна, които участваха в конкурс на „Просвета” за разработване на педагогически ситуации по нея. Всички тези издания са подходящи не само за занимания в детските градини, но и за упражнения у дома под ръководството на родител.

За първокласниците прекрасен подарък са заглавията от поредицата „Четящите детективи. Рисувай с нас!”. Те са уникална комбинация от книжка за четене и книжка за рисуване, в които детето допълва илюстрациите въз основа на прочетения текст. Детективът му помага като му поставя конкретни задачи. Историите в тях „Мимо учи за магьосник” и „Принцеса Ела търси приключения” са красиви и увлекателни и стимулират творчеството на децата.

 

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: