Новини


29Апр2015

Тревога: Задава се криза за учители

Задава се криза за учители. След 12 години половината от педагозите у нас ще са в пенсионна възраст. Това съобщи вчера главният секретар на просветното министерство по време на образователен форум. На него министърът проф. Тодор Танев представи цялостната си визия за реформа в сектора.
Тревожната тенденция се дължи на факта, че много малко хора избират професията заради тежкия труд и липсата на адекватно заплащане. Според данни на националната статистика от работещите 45 204 преподаватели само 343-ма са под 25-годишна възраст (виж таблицата вдясно). 85% от трудещите се в класните стаи са жени. Има проблеми и със заплащането, и с уважението към българския учител, коментира и проф. Танев. „Няма да позволя педагозите да са слуги на богати родители и невъзпитани деца“, увери министърът. От родителските асоциации пък настояха положението на класните ръководители да бъде облекчено, като бъдат намалени преподавателските им задължения, за да имат повече време за общуване с децата и семействата им.
От ведомството вече имат план как да решат проблема с липсата на педагози и ниския им финансов статус поне частично. Една от идеите предвижда да бъдат отпускани стипендии на решилите да следват дефицитните специалности. В бюджета на Оперативна програма „Образование и наука за интелигентен растеж“ са разчетени 120 милиона евро за стипендии и подпомагане на студенти. В момента в министерството на Танев правят сметки дали от тази сума може да се заделят средства, с които изцяло да бъдат поети таксите на записалите се в споменатите направления.
Ректори на висши училища предложиха да се обсъди връщането на държавната поръчка. „В момента ние казваме какви студенти искаме да запишем, а държавата само утвърждава, без да казва от какви специалисти има нужда“, описа ситуацията ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Той настоя, ако държавата поръчва образованието на даден младеж, поне за 5 години да му гарантира заетост в сектора. Това означава да направи разчет на необходимите експерти.
Треньори влизат в училищата 
Професионални треньори ще влязат в училищните салони и спортни зали, съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Специалистите ще работят с децата след пети клас. Треньорите няма да сменят досегашните учители по физическо, а ще обучават децата в задължителния трети час по физическо, който предстои да се въведе наесен. Новата мярка ще тръгне пилотно в големите градове, където на учениците ще се даде възможност да избират спорт според интересите и способностите си.
„Губим битката с компютрите и електронните игри“, призна Кралев. Той не скри тревогата си от факта, че все повече българчета страдат от деформации и наднормено тегло като резултат от липсата на физическа активност.
Според изнесени от министъра данни 18,9% от момчетата и 16,5% от момичетата в началния курс (първи - четвърти клас) тежат повече от нормалното за възрастта си. С гръбначни изкривявания са стряскащите 60 на сто от малчуганите.
В същото време обаче голяма част от учениците нямат възможност да ...

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Теодора Йолчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: