Новини


15Мар2019

Столичният общински съвет промени критериите за прием в ясли и първи клас

Промени в критериите за прием в общинските ясли и училищата на територията на София прие Столичният общински съвет на свое заседание днес, предаде агенция "Фокус". С изменение и допълнение на Правилата за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли критериите за прием в тях са уеднаквени с тези на детските градини. Освен това се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се извършва с ТЕЛК, не от личния лекар.

Предимство за деца на работещи родители и студенти

Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите.

Според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца.

Ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, се ползва по-благоприятният адрес.

Измененията влизат в сила от март тази година. От следващата година се предвижда да бъде заложен и критерият "уседналост", който се прилага за учениците в първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация училище.

Повече точки за първи клас при брат или сестра в същото училище

С приетите промени в наредбата за прием в първи клас се дава право ако едното дете в семейството посещава дадено училище, следващото дете да бъде приемано приоритетно в същото учебно заведение. По този начин приемът се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, която въвежда принципа две или повече деца в едно семейство да посещават и едно и също училище, посочва още "Фокус".

Така ако първото дете е до 12 години, то по-малките му братя или сестри ще бъдат поставени на първите места в класирането за съответното училище и така ще им бъде гарантиран ...

 

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: