Новини


30Сеп2014

Роднини ли са Дилън Томас и Боб Дилън?

Какво свързва Уилям Шекспир и Стинг? Роднини ли са Дилън Томас и Боб Дилън?  Кое сближава поета романтик Самюъл Тейлър Колъридж с хевиметъл групата „Айрън Мейдън”? Подобни провокации вършат чудесна работа, когато трябва да се преподава английска и американска литература. Търсенето на сходства между класиците и съвременната популярна култура не просто разнообразява уроците, но и стимулира интереса на учениците към четенето изобщо.

Този и други  интересни подходи са залегнали в  LitUps! Essentials in British and American Literature за 11. и 12. клас. Това е най-новата модерна система за изучаване на английски език и литература, предложена на пазара от издателство „Просвета”. Нейните две нива са разработени от проф. Мадлен Данова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, и Райна Костова, дългогодишен учител в Първа английска гимназия, София.

Авторите на LitUps! са убедени, че добро владеене на един език (независимо дали роден или чужд) не може да се постигне без четене и опознаване на литературата и публицистиката. Защото тъкмо в четенето се формират и многото лица на съвременния език. Към тази философия трябва да прибавим прекрасното дизайнерско оформление на художника Петко Минчев. Двата учебника са естетски колаж от киноплакат, вестникарски страници, репортажи от рок концерт и художествена фотография. Така се получава продукт, който бие по качество дори британски и английски издания. И нищо чудно да събере престижни международни награди.

„Бих желала да благодаря на авторите за написването и издаването на интересната учебна система за работа с литературни текстове в 11. и 12. клас. Поздравления за чудесните, професионално разработени и мотивиращи теми. Чакам с нетърпение деветокласниците ми да станат 11. клас, за да им преподавам по тази система. Пожелавам си и нови заглавия (например за 8-10. клас профилирана подготовака), написани от вас”, пише до „Просвета” Кремена Радоева, преподавател от езикова гимназия „Пейо Яворов”  в Силистра, след представяне на учебника в интернет.

„Уважаеми автори на ''LitUps!'', благодаря Ви за чудесното представяне на първата част на учебника. Радвам се, че ще преподавам по съвременен учебник през новата учебна година”, пише Ивона Илиева Стоилова от ЧСОУ „П. Р. Славейков в столичния квартал Княжево.

Основната цел на LitUps! е дa научи младежите да работят с литературен и публицистичен текст на английски език. Наред с това учениците се тренират да спорят, да правят презентации, да пишат в различни жанрове и пр. Това ги подготвя за евентуална реализация в различни хуманитарни (и не само) професии както в България, така и в чужбина.

Системата е изключително гъвкава, което я прави лесно приложима в различен тип класове. Учителят е свободен да преструктурира уроците като прескача или добавя упражнения или прегрупира задачи. Всички теми позволяват да се използват допълнителни материали, съобразени с нуждите на конкретния клас.

Уроците са изградени върху интересни и работещи междупредметни връзки – с история, философия, етика, музика, изобразително изкуство и др. Съдържанието е съобразено с изикванията на гражданското образование. Изучаваните автори и произведения са знакови: Шекспир с „Ромео и Жулиета” и сонети, Оскар Уайлд с „Колко е важно да си сериозен”, Артър Конън Дойл с „Баскервилското куче”, Джейн Остин, Емили Бронте, Марк Твен, Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Тери Пратчет, Рей Бредбъри, Дж. Р. Толкин и други. 

Освен че запознава младежите с британската и американската литература, системата постига и чисто прагматични образователни цели: подготовя ги за изпити по английски език (матура, приемни изпити в университети в България и чужбина и пр.), те се учат да пишат писма, да спорят, да рекламират, да организират кампании, да изработват бюджет, да пишат сценарии, анотации, рецензии и други текстове.

Чрез всички свои компоненти LitUps! непрестанно ангажира  учениците в проектна работа. Голяма част от задачите (не само т. нар. проекти) допускат и дори изискват екипен тип реализация, насърчават учениците да проявят творчество и позволяват на преподавателите да прилагат гъвкав модел на оценяване.

Системата е динамична и забавна. Всяка страница предлага любопитни връзки между литературната класика и съвременната популярна култура и субкултурни тенденции (поп и рок музика, кино, комикс, компютърни игри, социални мрежи и пр.) Това ангажира вниманието на учениците и приближава отдалечени във времето автори и творби към техния модерен технологичен бит.

 

ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА - ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС НА WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: