Новини


7Дек2017

Правителството определи средищните детски градини и училища в страната

Нови 252 детски градини и 22 нови училища, които отговарят на критериите и условията за получаване на статут на средищни, са включени в списъка на средищните за учебната 2017/2018 година, приет от правителството на заседанието му днес, съобщиха от пресцентъра му.

 

Отпадат 25 училища поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученици, които пътуват от други населени места. В средищните детски градини и в новодобавените към списъка училища се обучават общо 18 674 деца в детските градини и 4143 деца в училищата, като 2230 деца в задължителна предучилищна възраст и 470 ученици пътуват ежедневно от съседни населени места.

С направените промени общият брой на средищните детски градини, части от детски градини и училища в списъка за 2017/2018 г. става 1014 в 670 населени места. Към началото на учебната година общо в средищните училища се обучават 186 176 ученици, като пътуващите от тях на възраст до 16 години са 40 352.

Съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование децата и учениците, които са от населени места без детска градина и училище, се обучават в други. Безплатният им транспорт до детска градина или училище се осигурява от съответните общини.

Една детска градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Другият случай, в който тя става защитена, е ако поне на пет деца се налага...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: