Новини


2Авг2018

Оценяват 5 000 шестокласници дали разбират какво четат

5000 ученици в 6 клас ще участват в оценяване, за да бъде определено разбират ли какво четат или каква е тяхната четивна грамотност. Това предвижда Планът за действие за 2018 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 - 2020 година, който бе приет от Министерския съвет днес. Според определението на ЮНЕСКО, че под четивна грамотност следва да се разбира: „съвкупност от умения, включващи четене и писане, възприемане в техния социален контекст”, няма друг по-подходящ учебен предмет от български език и литература, в който да се изграждат тези умения.

В областта на училищното образование и обучение планът предвижда и 2000 ученици да повишат своята информираност за Международното образователно изследване PISA 2018. 1300 учители ще участват в обучение, насочено към прилагане на различни методи за оценяване на учениците в контекста на PISA 2021.

В областта на професионалното образование и обучение 2018г. основният фокус ще продължава да бъде връзката между образованието, обучението, ученето и нуждите на пазара на труда. Повече от 1100 безработни лица, предимно младежи, ще бъдат включени в стажуване и чиракуване, осигурено с финансиране от държавния бюджет. Такива възможности ще се предоставят и по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Чрез реализирането на още 70 паралелки за дуално обучение ще продължи да се повишава атрактивността и важността му сред учениците и техните родители, като ще се работи и за засилване ролята на бизнеса в него.

В Плана са включени и приоритетни дейности, свързани с намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите образователната система. Те са насочени към постигане на устойчиви резултати от функционирането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Заложени са и допълнителни дейности по ограмотяване на 10 000 възрастни над 16 години е една от мерките. Благодарение на плана...

 

Виж цялата новина тук: в. "Монитор"

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: