Новини


27Апр2016

НОВИ ПОМАГАЛА ЗА НОВИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ

Вече е ясно, че новата учебна година за учениците ще започне със старите учебници, а към тях ще се добавят допълнителни материали – приложения, съобразени с материала от новите програми. Но освен учебниците към новите програми трябва да се пригодят и вече съществуващите учебни помагала.

Издателство „Просвета“ вече пуска на пазара някои от преработените си заглавия. Помагалото „Вълшебното ключе. Упражнения по околен свят за целодневно обучение и самоподготовка вкъщи за 1. клас” е преработено и допълнено с темите и упражненията по новата програма за предмета, който вече не се нарича роден край, а околен свят. Помагалото подпомага както работата на учителя в час, така и самостоятелната работа на първокласниците в училище и вкъщи. Чрез него учениците по интерактивен начин усвояват знанията за околния свят, придобиват умения за предпазване от опасности и за здравословен начин на живот.

Преработеното помагало е първото от поредицата допълнителни материали, с които ще може да се преподава по новите програми със старите учебници. Съдържа 22 теми и 66 задачи, които са в съответствие с новата учебна програма. Отпадат темите: „Трудът на хората. Професии.” и „Групи животни”. Те са заместени с темите: „24 май “ и „Опасности в училище и у дома”. Преработена и допълнена с нова задача е темата: „Празници и символи на България”. Така актуализирано, „Вълшебното ключе по околен свят за 1. клас” става необходим помощник на учители и първокласници. Утвърдилото се през годините помагало „Вълшебното ключе.

Упражнения по математика за целодневно обучение и самоподготовка вкъщи в 1. клас“ също вече е преработено в съответствие с новата учебна програма по математика за 1. клас. В него ще откриете познатите достъпни и забавни задачи с лабиринти и игри, скрити картинки, задачи за досещане и съобразяване. Промените в програмата по математика за 1. клас наложиха добавянето на 6 изцяло нови урока, свързани с изучаването на числата 10, 20, 30, ... 100 и действията събиране и изваждане с тях. Включени са и задачи за разпознаване на връх и страна на триъгълник, квадрат и правоъгълник, както и такива за чертане на геометрични фигури в квадратна мрежа. Преработеното „Вълшебно ключе по математика в 1. клас“ запазва своята основна роля да улеснява усвояването на математическите знания от първокласниците и да развива тяхната логика и съобразителност.

От учебната 2016/2017 г. то ще се превърне и в незаменим помощник на учителя, тъй като е второто помагало от поредицата допълнителни материали, с които издателство „Просвета“ ще помогне на учителите да преподават по новите програми със старите учебници. За 15 септември – и новите електронни учебници Освен допълнителните образователни материали, които ще бъдат изготвени за учителите, за да запълнят празнината между новите и старите програми, на 15 септември те ще получат и електронни версии на новите учебници. За първия учебен ден издателство „Просвета” ще е готово с новите електронни учебници, а на лице ще са и всички действащи е-учебници от 1. до 7. клас от най-ново 3D поколение, наречено така заради изключително атрактивните за учениците 3D анимации, видеофилми, интерактивни упражнения и тестове, образователни игри и галерии от снимки.

В отделно каре отдолу „МАЙМУНСКИ ПРИКАЗКИ“ – НАЙ-ДОБРИЯТ ПОДАРЪК ЗА КРАЯ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА „Маймунски приказки“ е серия от математически игри на издателство „Просвета“ в пет части – за деца от 1. до 5. клас. Те са истински компютърни игри с всички присъщи на този жанр компоненти – лабиринти, приключения, оръжия, препятствия. Геймърът се увлича в забавлението и не възприема реалните задачи като тренировка и затвърждаване на знания. Той напредва през поредни нива на трудност, където решава пространствени пъзели и търси причинно-следствени връзки. А стрелбата с оръжие по верните отговори на задачите превръща математиката в завладяващ екшън. С всяко следващо ниво играта става по-трудна, тренира логика и съобразителност, но и следва материала в училище. Действието и в петте части („Принцесата на Сундара“, „Приключения в музея“, „Лабиринтът на вещицата“, „Замъкът на вампира“ и „Долината на чакала“) се развива във вълнуващ триизмерен мистичен свят.

Сюжетите се въртят около вечния сблъсък между доброто и злото – детето влиза в ролята на следотърсач, който трябва със силата на математиката и логическата мисъл да пребори злосторник, застрашаващ правдата. Всяко ниво отговаря по съдържание на програмата на Министерството на образованието по математика и затвърдява уменията, овладени в училище. Това прави „Маймунски приказки“ изключително подходящ подарък за лятната ваканция.

Идеята за играта е на белгиеца Свен Винке, дизайнер на фентъзи видео игри и собственик на Larian Studios. Вдъхновен от собствените си синове, той осъзнава, че може да се възползва от любовта им към компютърните игри, като преплете в сюжета онези знания и умения, които те отказват да овладеят в тетрадката. Игрите притежават висококачествена компютърна графика и работят без лагове и бъгове на операционна система Windows XP и по-нови версии.

Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: