Новини


20Сеп2018

НИМ показва Манифеста за Независимостта на България

Оригиналът на Манифеста, с който през 1908 г. България отхвърля зависимостта си от Османската империя, ще бъде показан в Националния исторически музей. Документът е сред експонатите в изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от отхвърлянето на политическата и финансовата зависимост на България от Османската империя.

Княз Фердинанд обявява Княжеството ни за „независимо Българско Царство“ в търновската църква „Св. 40 мъченици“ на 22 септември 1908 г. С акта от 1908-а България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни. След Съединението от 1885 г., провъзгласяването на Независимостта е вторият голям успех на младата българска държава.

Държавна агенция „Архиви“ предоставя документа специално за изложбата. Манифестът, изработен от Харалампи Тачев, е поставен в богато орнаментиран

В изложбата ще бъдат показани и още реликви, свързани с подготовката, обявяването и защитата на Независимостта – българо-турският протокол от 1909 г. за признаване на Независимостта на България от Османската империя, договорът между България и Компанията на Източните железници от същата година, конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители в чужбина.

Ценен експонат от Третото българско царство е и т.нар. Сребърна конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния ѝ обков. Ще бъдат показани още диплом на княз Фердинанд І като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907 г., фотоалбум, подарен на княза от Софийското градско общинско управление по повод 20-годишнината от възшествието му на българския престол, поздравителен адрес до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването ѝ за почетен председател на Софийското благотворително дружество „Милосърдие“ от март 1908 г., портрети на Фердинанд І, на Александър Малинов, сребърен тубус и е положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков...

 

Виж цялата новина тук: Площад СЛАВЕЙКОВ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: