Новини


31Юли2018

МОН оповести новостите при външното оценяване за VII клас

Догодина тестът по български език и литература за седмокласниците ще включва материала по литература само от 7 клас, а по български език - от 5, 6 и 7 клас, казаха днес окончателно от просветното министерство. Повече от месец преди началото на учебната година оттам обявиха промените в изпита след 7 клас.

Учебното съдържание по български език се олекотява и в теста няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По литература обаче ще има два нови текста- "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи" на Добри Чинтулов.

Откъсът за чикагското изложение ще замени този за "Ниагара" в "До Чикаго и назад", а частта "Бай Ганьо пътува" заменя "На гости у Иречек". Времетраенето на изпита по български език и литература и броя на тестовите задачи не се променят. Въпреки намеренията за промяна и преразказа в теста остава същия.

Александър Трингов, експерт по български език и литература: Запазва се формата - трансформиращ преразказ с дидактическа задача върху непознат текст или от български, или от чужд автор.

Догодина по литература материалът ще е само от 7 клас. Следващата година ще е от 6 и 7 клас, по- следващата - от 5, 6 и 7 клас. До решението се стигна след като родители протестираха, че децата им, бъдещи седмокласници, не са били ...

Виж цялата новина тук: БНТ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: