Новини


18Мар2019

МОН не може да осигури втори комплект учебници, за да олекнат раниците

От април миналата година Министерството на образованието и науката заплаща достъп до електронни учебници за всеки ученик до седми клас, заяви в предаването "Преди всички" Пенка Иванова, директор на дирекция "Учебници и училищна документация" в Министерството на образованието и науката. Тя коментира темата за тежките ученически раници. 

"Нашите телефони са отворени, ние непрекъснато разговаряме с родители, с представители на неправителствени организации, отговаряме на писма, които постъпват и по електронната поща. Имаме обратна информация за всички тези мерки, които министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви преди повече от една година и които всъщност министерството вече е реализирало", допълни Пенка Иванова.

Възможно ли е да се осигури втори комплект учебници за учениците, за да олекнат раниците?

"Не смятаме, че е необходимо да се закупува втори комплект учебници. Първо, това е един доста голям разход за бюджета, тъй като се закупуват, вие знаете, всяка година, за първи клас. Купуваме учебни помагала за учениците от втори, трети и четвърти клас всяка година и вече на всеки три години закупуваме и предоставяме за безвъзмездно ползване учебници за учениците от втори до седми клас. Но ние считаме, че наистина заедно, когато се обединят усилията на Министерството на образованието, на родителите, на училищните ръководства, наистина може да се постигне олекотяване на ученическата раница", коментира Иванова.

Училищата могат да разпределят учебните часове в програмата по нов начин, за да не носят децата всички учебници в един ден, смята тя. "Те могат така да организират учебните седмични разписания, че да провеждат последователно два часа по един и същи учебен предмет. Това е решение на всяко едно училище. Факт е, че в много училища това се прилага."

За учебните помагала Пенка Иванова препоръча да се носят в училище само тези, които са необходими за учебния час. "Ние препоръчваме, когато има такива закупени от родителите учебни помагала, учителят така да създаде организация, че те или да стоят в класната стая и да работят децата в клас с тях или да бъдат в къщи - те да ги ползват при подготовката на домашната си работа."

Родители и ученици в Ловеч коментираха проблема с тежестта на раниците:

"Станаха по-леки. Само разказвателните предмети носим вкъщи. Оставяме всичко за домашен бит, за изобразително изкуство."

"Всички учебници трябва да се носят и вкъщи, и тук."

"Синът ми е 20 килограма, раницата е 7. Ако я сложа на гърба му, ще падне." 

"Учебниците, които държа в шкафчето, са само по тези предмети, които много не учим."

"Има много излишни помагала, които ги носим и не правим нищо в тях. Няма нужда от тези помагала, които да ни натоварват. А иначе шкафчето ми ...

 

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: