Новини


10Ное2017

Мандатност за училищните директори няма да се въвежда

Мандатност за директорите на училища и детски градини няма да се въвежда, но по новия училищен закон те ще бъдат подлагани на два типа инспектиране. Това се разбра от отговор на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова на инициативата на комитет за качествена и иновативна образователна система директорите да имат мандат от 4-5 години. Предложенията бяха обсъдени от две парламентарни комисии вчера.

Инициативният комитет предлага мандатност за директорите, за да се увеличи мотивацията за работата за подобряване на образователната среда. В момента директорите се избират и назначават след конкурси, но според Васил Николов от инициативния комитет те били с връзки, а после оставали на постовете си до живот. При мандатност щели да имат стимул да се стараят повече.

"В крайна сметка и в един мандат могат да се случат всякакви неща", каза още Таня Михайлова. Според директора на 51 СУ в столицата Асен Александров директорите и учителите масово се чувствали притиснати от родителите.

Сред исканията на инициативния комитет е монтиране на камери за видеонаблюдение в училища и детски градини, за да се спре агресията над деца...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: