Новини


8Фев2018

Жребий отсява кандидат-първолаците с равни точки

Жребий ще отсява кандидат-първокласниците, в случай че децата имат равен брой точки и се конкурират за място в софийско училище. Това стана ясно от проекта за нова система за прием в първи клас в София, представен от зам.-кмета по образованието доц. Тодор Чобанов в комисията по местно самоуправление и нормативна уредба към Столичния общински съвет. Той обаче уточни, че не вярва да се стигне до подобни ситуации.

Както „Монитор“ вече писа, основна тежест в класирането тази година ще адресната регистрация в близост до училището и кандидатите ще бъдат разделени в четири групи, като в първата ще бъдат деца регистрирани преди повече от 3 години, а в последната – живеещи извън района на училището. Адресната регистрация няма да се точкува. Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай, че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Столична община добави три нови критерия към групата на допълнителни в проекта за прием. Две бонус точки ще получават децата от многодетни семейства. Останалите два са за полусираци и хлапета от приемни семейства, които ще получават съответно 2 и 1 точки. Друга промяна е, че се увеличава преднината за децата, които имат кака или батко в желаното училище – от 16 на 22 точки. За кандидат-първолак с двама починали родители са отредени пет точки, а за дете с трайни увреждания над 50% - шест точки.

По време на заседанието на комисията бе зададен и въпросът защо при кандидатстването се иска адресът на детето, а не на един от родителите. Чобанов заяви, че това предвижда наредбата на...

 

Виж цялата новина тук: в. "Монитор"

Автор: МАРИЯ НИНОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: