Новини


7Авг2019

Идея: Да възродим библиотеките в училища и университети

Да създадем благородна традиция в духа на съвременния българин

Една необичайна, но практическа напълно осъществима гражданска идея за подпомагане на българските обществени, училищни и университетски библиотеки предлага адвокатът Цветан Цветанов.

"Известно е за съжаление, че в годините на прехода тези библиотеки пострадаха сериозно, като голяма част от тях бяха закрити или съществуват с големи затруднения. Дори фиктивно. В голям брой от библиотеките за жалост читателитете намаляха драстично. Причината, трябва да се признае, не е само в конкуренцията на развлекателните тв шоу-програми, интернет платформите и социалните мрежи или в липсата вече на трайни навици и време за четене. Тази причина е и невъзможността, поради липса на достатъчно финансови средства, да се попълват училищните и академичните библиотечни фондове с новоизлезли книги, учебници, енциклопедии, справочници, периодични и специализирани издания", каза пред Dnes.bg Цветанов.

Според него пред цялото ни съвременно общество днес стои тревожния въпрос "Как да се стимулира и насърчава четенето особено сред младите хора, което заедно с образованието формира тяхната грамотност?".

"Знаем, че този който загуби досега и достъпа до книгата, губи постепенно богатството на езика и самоличността си на българин", допълва Цветан Цветанов.

Каква всъщност е идеята, зад която може да застане всеки един от нас?

"Тя се породи от поредната среща на випуска ни, завършил преди години гимназия. Както е нормално тези срещи на съученици носят атмосферата на чудесните младежки спомени и духа на отминалото време. Разбира се, носят и радостта, че още сме живи и здрави, че сме били най-искрено заедно в онези години "когато рокендролът беше млад". След срещата се замислих и за съжаление признах в себе си, че може би училището като духовен символ на нашето чудесно преживяване най-малко като че ли присъстваше истински на срещата. А неговите проблеми, особено в тези динамични времена, почти не бяха споменати в задушевните ни разговори. Въпреки, че разбрахме, че училищната библиотека е "обедняла" и не всички ученолюбиви деца имат на разположение необходимите им книги, учебници и литература. Ако всеки един от нас, освен обичайните 30-40 лева разходи за куверт в заведението би прибавил още по 10-15 лева, което е по възможностите ни, за закупуване на необходимите учебници, книги и литература - училищната библиотека на любимото ни училище би се обновила. И то с искрената помощ на всеки от бившите съученици, което би ни направило съпричастни към една такава благородна идея. Би станало също повод и за разговори и формиране на ново отношение към книгата, четенето и към възраждане на все по-липсващите ни духовни ценности. Затова призовавам като обикновен гражданин - нека опитаме да създадем една нова благородна традиция в духа на съвременния българин.

Нека на хилядите организирани всяка година срещи на училищни и университетски випуски към средствата, с които финансираме приятното ни прекарване в ресторанти и заведения, нека да добавяме и такива средства за закупуване на нужните книги, учебници и литература за обновяване на библиотеките на любимото ни училище или университет.

От завеждащите библиотеките на училищата и университетите, би могло без затруднения преди поредните срещи на конкретния завършил випуск или клас, да получим списък с необходимите заглавия на учебници и книги и да закупим и дарим според възможностите си част от тях. Това може да става от събралите средствата от участниците в срещите организатори от средата на бившите съученици, без да се превеждат средствата по сметки, което да предизвиква понякога за съжаление съмнения за правилното им разходване", разкрива г-н...

 

Виж цялата новина тук: Dnes.bg

Автор: Александър Попов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: