Новини


11Юли2014

Идеите на Клисарова - глупави и корупционни

Идеята на министъра на образованието Анелия Клисарова за един учебник по предмет е глупава, ненужна и ще създаде условия за корупция. Това стана ясно в разговор по програма „Хоризонт“ на БНР на 9 юли 2014 г.
Веселин Методиев, преподавател по история и бивш министър на образованието, изтъкна, че в основата на тази глупост е неразбирането в кой свят живеем, водени само от амбицията, че с един-единствен учебник ще улесним живота си. Той подчерта и голямото противоречие в този акт: една наредба не може да отмени съществуващия закон, който очевидно просветният министър не познава.
„Няма да подкрепим идеята за един-единствен учебник“ – категорично заяви Йоана Томова, председател на съвета на директорите на „Просвета“, най-голямото издателство за учебници у нас. Тя посочи много примери от Гърция и Унгария за това как с въвеждането на един учебник се стига до деформации в съдържанието им и до големи корупционни практики. Томова подчерта, че „когато в света се отварят възможности за електронни ресурси, каквито „Просвета“ прави, и вече се говори за индивидуален електронен учебник, за да се решават дефицитите на отделния ученик, да се връщаме към един учебник, е немислимо“.
В разговора по телефона се включи и Цвета Брестничка, председател на Асоциация „Родители“, която сподели, че идеята за един учебник измества погледа от остарялото учебно съдържание, остарелите учебни програми и остарялата концепция за образованието на българските деца. Според нея „това, което може да сърши работа в училището, е по-голямото доверие към учителя, който има право да избира най-подходящия учебник за своя предмет и клас“. 
Пълния запис на разговора може да чуете тук.

Автор: Нели Цонева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: