Новини


5Авг2015

Гришо влезе в учебниците

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров влезе в учебниците.

Ще го учат по човекът и обществото в IV клас.

Постиженията на Гришо вече са включени в осъвременените уроци на четвъртокласниците и те ще се изучават още от тази учебна година. Учебникът по човекът и обществото ще разказва и за Райна Кабаиванска, Васко Василев, Веско Ешкенази и Кристалина Георгиева, съобщи за „Телеграф“ учителката Красимира Брайкова, която е и представител на издателство „Просвета“. Тази година със заповед на просветния министър то е получило разрешение за преработване на учебниците по човекът и обществото и човекът и природата.

ПРЕРАБОТКА

В първия учебник е намален обемът на новите понятия в рубриката „Речник“ и са увеличени въпросите към всеки урок, защото учителите искат петокласниците да могат да дават разширен отговор на даден въпрос. Увеличен е и размерът на картите, за да не се налага учениците да дават допълнително пари за атласи. Епохата на цар Симеон пък е отделена в самостоятелен урок.  В учебника вече е записано, че България е член на Европейския съюз, тъй като, когато е бил издаден, това все още не е било факт. „На страницата, на която пише за Тодор Живков, отдясно пък е даден Георги Марков, един писател – борец срещу тоталитаризма, за да може учениците да видят, че не всички са били съгласни с режима. Учебикът не е нов, а просто осъвременен“, уточнява Брайкова.

УПРАЖНЕНИЯ

От есента по актуализиран буквар ще учат и първолаците. Добавени са страници за упражнения по препоръка на учителите. В момента учебниците в началното училище са с разпределение 80% нови знания към 20% упражнения на наученото. В новата учебна програма съотношението е 60 : 40. Букварите са изработени от специална, леко гланцирана хартия. Така, ако детето е изцапало буквара например с шоколад, той може да се почисти с гъбичка и дори да се изглади. „От същата хартия са изработени учебниците по математика, по роден край и по изобразително изкуство. Затова, а и защото са лепени и шити, са и малко по-тежки“, обясни още учителката.

в. Телеграф, бр. 33

Автор: Милена Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: