Новини


24Ное2014

Целодневното обучение обхваща и осмокласниците

Извънкласните занимания след училище ще обхванат и учениците от VIII клас. Това предвижда инструкцията за провеждане на целодневната организация на учебния ден за учениците. Документът на Министерството на образованието и науката вече е обнародван в "Държавен вестник". От учебната 2014/2015 г. подобна възможност получиха учениците от V клас, а от следващата есен трябва да бъде предвидена и за шестокласниците. Досега планът беше целодневното обучение да обхване поетапно класовете до седми. В новия документ обаче се предвижда да има извънкласни занимания и за осмокласниците.

Учениците ще имат занимания по самоподготовка, интереси и спорт. За всяка дейност при по-малките ученици са предвидени по 2 часа. За учениците от V до VIII клас са предвидени 3 часа за самоподготовка, 1 час за спорт и 2 часа за занимания по интереси. Въпреки че няма изискване да са пряко свързани със задължителните предмети, те трябва да са в няколко направления - наука, история и традиции, изкуства, спорт, образователни и развиващи игри.

Въвеждането на целодневно обучение става при наличието на две условия - предварително заявено желание на родителите и наличие на материална база в съответното училище. Целодневното обучение се прилага предимно в средищните училища. В големите градове тази възможност се изпълнява формално - училищата с много възпитаници обикновено нямат стаи, в които да се провеждат безплатните занимални. Друга особеност е, че ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: