Новини


22Май2019

11 преписвачи с анулирана матура по български

11 зрелостници са с анулирана матурата по български език и литература, след като квесторите са ги хванали да преписват по време на изпита. Поради съмнения за пищови или забранени устройва са направени проверки и за други ученици, но при тях не са установени нарушения.

На матурата са се явили само 49 334 зрелостници, докато заявления бяха подали 52 650. Това означава, че

до изпита не са допуснати или не са се явили общо 3 316 ученици.

Зрелостниците трябваше да се справят с три модула, които включваха 41 задачи. Първият и тест с 30 въпроса за пунктуация и граматика, проверка на знанията им за авторите и творбите по литературни, както и работа текст. Във вторият модул трябваше да се справят с извличане на информация от текстове, поставяне на препинателни значи, членуване и посочване на герои с произведения. За първите два модула имаха по 60 минути, докато за третия разполагаха със 120. По последната 41 задача зрелостниците трябваше да напишат есе или интерпретативно съчинение на тема „Реалност и измислица“ по разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

На една част от явилите се изпита след 12-и клас се е сторил сложен, но са останалите доволни от темата и автора. „Забавно беше матурата, докато не излязат оценките...след това ще е трагично. Темата не беше лоша, поне бях чел „Косачи“, добре че не беше „Камък“ или „Дявол“.“, разказа един зрелостниците.

Най-лесната част за група абитуриенти пък се оказа написването на името им.

Затова и учениците се надяват да хванат поне три, а ако са имали малко повече късмет на тотото с част от въпросите, оценката им да се...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: