Събития


1Мар2014

Национална инициатива: „Открийте неизвестен портрет на своя патрон”

Начало: 09,00 ч.

„Просвета обявява национална инициатива

ОТКРИЙТЕ НЕИЗВЕСТЕН ПОРТРЕТ НА СВОЯ ПАТРОН

Уважаеми директори на училища,
Уважаеми преподаватели по история и литература,
Скъпи колеги,

Фондация „Просвета” обявява национална инициатива за откриване и спасяване на серия малко известни портрети на български възрожденски дейци, чиито имена носят десетки, а в някои случаи стотици училища.
Мобилизирайте своите ученици, разровете училищните и музейните архиви, надникнете в хранилищата на библиотеките и читалищата, в художествените галерии, в мазетата и таваните на дядовите къщи, разпитайте хора, които може да помнят или да ви посочат къде да търсите.

За тази инициатива ни подсети следната история:
Неизвестен портрет на Васил Левски бе открит на тавана на основно училище в село Ковачево, Пазарджишко, от директора на училището г-н Трифон Богданов. Той сподели находката си с „Просвета” и издателството реши да реставрира портрета, да го размножи и да го подари на всички училища, носещи името на Апостола на свободата – около 180 на брой. Портретът е отпечатан в първите години след Освобождението на България от Христо Г. Данов във Виена.

В отговор на запитване на „Просвета” къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив съобщи, че именитият издател е отпечатал също литография с образите на св. св. Кирил и Методий и портрети на следните възрожденци: Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов, Васил Априлов, Христо Ботев, Хаджи Димитър. Къщата музей обаче не притежава нито един от тези портрети. Литография на св. св. Кирил и Методий вероятно има в музея във Велико Търново, а някои от портретите може би се пазят в архива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Нека съберем тази разпръсната колекция от възрожденци, произведена преди век от Христо Г. Данов. Има и конкретни поводи за това: през 2015 г. ще честваме 1200 години от рождението на св. Методий – по-големия от двамата братя, създали нашата азбука. А през 2016 г. се навършват 140 години от гибелта на Христо Ботев.
Търсете техните портрети с името на пловдивския издател. Ако ги намерите, „Просвета” ще ги реставрира и размножи. И ще ги подари на всички училища, които носят техните имена. 
Така ще спасим частици от българската история. Така вашите ученици не само ще усетят тръпката на откривателството, но и ще научат повече за живота и делата на патроните на своите училища.

Изпращайте ни снимки, фотокопия и информация за откритите от вас портрети на prosveta@prosveta.bg или на нашия Фейсбук адрес www.facebook.com/PROSVETA.BG

Споделете с приятели

« ПредишноСледващо »

Открий ни в: