„Просвета“ реши проблема с тежките раници. А вие?


„Камъни ли носиш в тази раница?!“, възкликвате често, когато взимате детето от училище. Не сте единствени. Всички родители се оплакват от тежкия товар, който децата им мъкнат на гърба си всеки ден. Пълният комплект учебници на един първокласник например тежи 3 килограма. Като се добавят тетрадките, кутия за моливи и химикалки, пластилин, комплект за часа по физическо възпитание, сандвич, ябълка и самата раница, килограмите стават 7–8. Това е една трета от теглото на детето.

„Защо учебниците са толкова тежки?“, питат мнозина. Отговорът е: защото трябва да отговарят на определени изисквания. Тези изсквания са посочени в Наредба № 6 от 30.11.2015 г. за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. Според нейния Член 33 трябва да се използват следните видове хартия:

1. матова хромова или офсетова с маса не по-малко от 80 г/кв. м при двуцветен и пълноцветен печат;

2. обемна с маса не по-малко от 55 г/кв. м при двуцветен печат.

Това се налага, за да се осигури добър контраст, цветност и наситеност.

Според наредбата корицата трябва да е от хромов картон с маса не по-малко от 200 г/кв. м, а за учебниците, които се ползват повече от една учебна година – от хромов картон с маса не по-малко от 250 г/кв. м и да е едностранно ламинирана.

Определени са и допустимите формати, както и големината на буквите. В буквара те трябва да са високи не по-малко от 16 пункта, в останалите учебници от началния етап – не по-малко от 14 пункта; в учебниците от 5. до 8. клас – не по-малко от 12 пункта, и в учебниците от 9. до 12. клас – не по-малко от 11 пункта. Това означава, че в учебниците за най-малките къси текстове заемат много място. Освен това в тях се налага да има повече и по-големи илюстрации. И така, страниците се увеличават, грамовете се трупат... И няма как учебниците да станат по-леки.

Но „Просвета“ има решение на проблема!

Електронните учебници тежат 0 грама

Електронните учебници по всички предмети и за всички класове тежат общо... 0 грама. С тях детето пише домашните си вкъщи, а печатните оставя в училище.

Издателска група „Просвета” предлага обогатени електронни версии на действащите учебници по всички предмети от 1. до 7. клас, а за 1. и 5. клас – и по новите учебни програми, които влизат в сила догодина. При това – от най-новото 3D поколение, наречено така заради изключително атрактивните за учениците 3D анимации, видеофилми, интерактивни упражнения и тестове, образователни игри и галерии от снимки. Например 3D анимациите на праисторическа пещера, на египетските пирамиди, на седемте чудеса на света, Акропола, Колизеума, Циркус максимус и много други, които досега правеха историята за 7. клас „видима“, разбираема, лесна и интересна, влизат в новите учебници на издателството за 5. клас. Пълни с такива ресурси са и всички останали учебници.

Електронният учебник е обогатен вариант на печатния за ползване на настолен компютър, лаптоп, таблет и дори смартфон. При възприемането на учебния материал се включват всички сетива на децата, което прави усвояването на знанията много по-ефективно. Той е незаменим помощник на учителя – спестява му много време за търсене на допълнителни материали и за разнообразяване на часовете му. Интерактивните ресурси привличат вниманието на учениците и те са по-концентрирани в час. Но дори детето да е било разсеяно в училище, ако има такъв учебник у дома, може само или с родител да повтори упражненията, при това учебникът ще му показва грешките и ще го поощрява за верните отговори.

Как се купуват

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са повече от 100 на брой с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става много лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е само да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

С помощта на електронния учебник учителят в клас, а и родителят вкъщи, постига най-важните цели на обучението: да възпитава децата в отговорно отношение към българската природа и човешкия труд, да събужда у тях интерес към родното минало и любов към България.

В рамките на Коледния панаир на книгата на щанда на „Просвета-Либри“ (317, етаж 3) ще имате възможност да купите електронни учебници по всички предмети от 1. до 7. клас с атрактивно намаление – всеки учебник ще се предлага на цена от 4 лв! Очакваме Ви!

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Споделете с приятели


Открий ни в: