Новини


12Дек2015

„Златен лъв” за „Българският буквар” на „Просвета”

На 11 декември 2015 г. издателство „Просвета” беше удостоено с престижната награда „Златен лъв” за книгата „Българският буквар. 200 години в първи клас” с автори Антон Стайков и Свобода Цекова.

Основанията на Асоциация „Българска книга” (АБК) и експертното жури да присъдят приза в категорията „Най-добър издателски проект за 2015 г.” са: „За радостта от издателската идея, за съчетанието на енциклопедизъм, историзъм и емоционална съпричастност с буквите, изображенията и разбирането за света. Един класически и енциклопедичен проект с хармонизирана и коректна типография и високо ниво на полиграфия”.

На церемония в НДК в рамките на Софийския международен панаир на книгата председателят на управителния съвет на АБК Веселин Тодоров връчи наградата на Георги Шарабов, заместник-главен редактор в издателство „Просвета”, и на авторите

„Нямаше нищо по-естествено от това ние да издадем тази книга, защото от 200 години история на българския буквар 70 са свързани с „Просвета”. За тези години сме произвели над 10 милиона буквара, така че знаем най-добре как се правят буквари и книги за буквари”, заяви Шарабов. Той благодари на журито и на АБК, както и на авторите за прекрасната идея за книгата и изключително професионалното ѝ изпълнение.

„В други държави подобни проекти се подкрепят изцяло от държавата. Ще се радваме и у нас да е така. Благодаря на издателство „Просвета” за съдействието тази книга да се появи на бял свят”, каза Антон Стайков.

 „Един буквар на българските буквари. Като го имаме, разбираме колко ни е липсвал. История на букварите, която в известна ктепен е история на българското живеене от последните два века. Стъпка към ненаписанта история на българското дете, книга, от която можем да започнем да сричаме този свят”, казва за отличената книга писателят Георги Господинов. Той и 6-годишната му дъщеря Рая бяха сред номинираните за голямата награда за книгата им „Сватби на животни и неща“, издадена от „Жанет 45“. Пловдивското издателство имаше и още една номинация - за „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от Е.Е. Къмингс. Останалите номинирани книги бяха „Стълп от прах - Борис Христов“ на издателство „Рива“ и „Албум „Йосиф Питер“ на издателство „Труд“.

Експертното жури, присъдило наградата за тази година, включваше проф. Кирил Гогов, проф. Виктор Паунов, проф. Валери Стефанов, Младен Влашки, Рада Шарланджиева, Федя Филкова, Мариян Кенаров, Стойко Василев.

 По време на церемонията беше връчена и наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес. Носител на отличието е издателство „Персей“ за поредицата „Световна класика“.

 "Българският буквар. 200 години в първи клас" може да разгледате и поръчате от нашата електронна книжарница:
http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/4815

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: