Новини


1Дек2015

Зарадвайте детето с книга за Коледа

Календарната година се изнизва неусетно и Коледните празници чукат на вратата. Баби и дядовци, майки и татковци се чудят какво да подарят на детето – хем да си играе, хем и да научи нещо. Традиционно по това време на помощ идва Софийският международен панаир на книгата в НДК, организиран от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Неговото 43-о поредно издание ще се проведе от 8 до 13 декември. За посетители панаирът ще бъде отворен от 10,00 до 20,00 часа, а входът е свободен. По традиция базарът е съпътстван от културна програма, а всички изложители продават с атрактивни отстъпки.

Сред най-големите участници е издателство „Просвета” – лидер в производството на учебници и учебни помагала. То отново е разположено на два щанда. Щанд № 109 (партер) е с модерна визия и специална конструкция и ще бъде посветен на книжните издания. Електронните продукти на „Просвета-Либри“ ще намерите на щанд № 317 (етаж 3). Там може да разгледате новото поколение електронни учебници по всички предмети, а децата са поканени да поиграят на поредицата от математически компютърни игри „Маймунски приказки“ за ученици от 1. до 5. клас. По традиция всички заглавия ще се предлагат с атрактивни отстъпки, а всеки, направил покупка на стойност над 10 лв., ще получи като подарък ваучер с намаление от 15% за последваща покупка от книжарниците на “Просвета” в София, както и на щанда на издателството на книжната борса.

В рамките на културната програма на панаира посетителите ще имат възможност да се запознаят с авторите и редакторите на две от най-новите издания на „Просвета“. Френската литература за 11. клас Envols. Langue, littérature, culture ще бъде представена на 8 декември (вторник) от 12:00 часа, а за създаването на „Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България“ можете да научите повече на 13 декември (неделя) от 18:00 часа. И двете издания ще бъдат представени на културната сцена на ет. 3, „Западен“ ръкав.

Щандът на „Просвета“ предлага голямо разнообразие за най-малките. С книжките „Рисувам стъпка по стъпка” децата на 4-5 и 6-7 години ще се научат лесно да рисуват животни, растения, хора и превозни средства. Поредиците „От точка до точка” и „Математически вълшебства” развиват фината моторика на децата в ранна възраст, като втората ги запознава и с числата до 15 по забавен начин – чрез оцветяване. За 6-7-годишните е поредицата „Весели картинни загадки”, където удоволствията са разделени в две части: за младите джентълмени е книжката „Футбол”, а за дамите - „Елфи и феи“. В тях оцветяването е придружено от загадки, упражнения за подреждане на картинки и за разсъждаване, които развиват концентрацията, наблюдателността и въображението.

За първокласниците прекрасен подарък за Коледа са заглавията от поредицата „Четящите детективи. Рисувай с нас!”. Те са уникална комбинация от книжка за четене и книжка за рисуване, в които детето допълва илюстрациите въз основа на прочетения текст. Детективът му помага, като му поставя конкретни задачи. Историите в тях „Мимо учи за магьосник” и „Принцеса Ела търси приключения” са красиви и увлекателни и стимулират творчеството на децата.

Изключително забавна е и електронната игра Lettergetter, с която децата бързо и лесно ще започнат да изучават английски език. Чрез прекрасна анимация, упражнения, разработени като състезания, и перфектен звук тя запознава децата с английската азбука, с началната лексика, доброто произношение и правилното изписване на буквите.

Чудесен подарък за дете до 4. клас е „Моят първи речник“. Със съдействието на Института за български език към БАН в него са включени около 10 000 думи, извадени от сега действащите учебници от 1. до 4. клас. Правописът им е съобразен с новите правила в „Официалния правописен речник на българския език” на БАН. С речника децата ще се научат да пишат правилно думи, които затрудняват и възрастните – например полилей, умърлушен, анцуг и др. Включени са и имената на някои често употребявани географски обекти – селища, държави, реки, морета и континенти, и на собствени имена на хора и литературни и културни герои, които затрудняват учениците при писане.

„Маймунски приказки“ е най-новата поредица от компютърни образователни игри на „Просвета“ за ученици от 1. до 5. клас. Действието във всяка от петте части се развива във вълнуващ триизмерен мистичен свят. Сюжетът се базира на вечния сблъсък между доброто и злото – детето влиза в ролята на следотърсач, който трябва със силата на математиката и логическата мисъл да пребори злосторник, застрашаващ правдата. Играчът напредва през поредни нива, където, от една страна, решава пространствени пъзели и търси причинно-следствени връзки, а от друга, решава математически задачи, които отговарят на съдържанието за съответния клас, одобрено от МОН. Играта помага на децата да тренират и развиват уменията по алгебра и аритметика, като ги въвлича в различни упражнения с нарастваща сложност и намаляващо време за изпълнение. Тъй като способностите на децата са разнообразни, уникалният алгоритъм на „Маймунски приказки” позволява автоматично адаптиране към знанията на ученика, така че той да се чувства комфортно със способността си да завършва нивата успешно. Играта постепенно предоставя по-сложни упражнения, като през цялото време контролира представянето на детето и адаптира трудността си към неговия напредък. Освен че ученикът ефективно усвоява знанията и уменията, той се чувства горд от постиженията си и преминава със самочувствие към следващото ниво. Освен това играта служи и за самооценяване: ако детето минава без проблеми нивата за съответния клас, това означава, че в училище е за отличен. Поредицата „Маймунски приказки“ е изключително подходяща за подарък за Коледа, а на Коледния базар на книгата тя ще може да бъде закупена и от двата щанда на „Просвета“ с атрактивна отстъпка. На всеки щанд ще бъде разположен и компютър, на който децата могат и да поиграят.

 

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: