Новини


26Юни2015

За първи път от 15 години: СМГ изпревари Немската

За първи път от 15 години Първа немска гимназия отстъпи палмата на първенството по минимален бал на приетите ученици. Тази година я изпреварва Софийската математическа гимназия, където на първо класиране най-ниският бал е 34,263 от 36 възможни.
Немският език обаче продължава да бъде много търсен от отличниците - на второ и трето място по бал са класирани съответно Първа и Втора немска гимназия, следвани от двете английски. Най-желаната паралелка от столичните седмокласници обаче се намира в Испанската гимназия - това е класът, в който се изучават комбинацията от испански и английски език. В списъка на професионалните школа пък най-търсена от деца и родители е паралелката на Националната финансово-стопанска гимназия по икономика и мениджмънт + английски език. Паралелката с най-висок минимален бал също се намира в Софийската математическа - тя е профил "Природо-математически плюс немски език" и балът там е бил 35,068.
На първите 12 места в столицата тази година са класирани само профилирани училища. Първото професионално школо - Националната търговско-банкова гимназия, е на 13-то място. Баловете на всички гимназии, дори и на водещите, обаче са паднали спрямо предишни класирания. Миналата година на челни позиции е била Първа немска с бал 34,502, а тази година той е намален с почти половин единица. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в столицата Евгения Вълкова разказа, че общо 6700 деца са подали заявления за кандидатстване в училищата гнезда, като класирани са 6497. Общо 889 седмокласници от София са издържали изпитите, но не са подали документи за кандидатстване. Най-вероятната причина за това е, че имат ниски резултати и са преценили, че балът няма да им стигне за класиране в училищата, където желаят да учат. В София са останали и 291 свободни места, които могат да бъдат запълнени при второто класиране. Възможно е броят на свободните бройки в крайна сметка да се окаже и повече, тъй като част от децата кандидатстват и в училища към Министерството на културата. Ако те бъдат приети на две места, може да освободят това в профилираната гимназия.
От 26 до 30 юни седмокласниците трябва или да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второто класиране. При него желанията не се пренареждат, може единствено да излезеш на по-предно място от това, което си посочил. Едва на трето класиране учениците могат да преподредят мечтаните си паралелки съобразно свободните бройки. То обаче се смята за рисково, защото при него детето трябва да се откаже от мястото, на което вече е било класирано. Ако родителите не запишат детето и не подадат документи за второ класиране, то отпада от училището, в което е прието, предупредиха от инспектората.


Пловдивчанин е топотличникът

Момче от Пловдив се оказа седмокласникът с най-висок успех сред приетите в столицата деца. Тийнейджърът е класиран с максимален бал 36 точки на базата на резултатите си от националните олимпиади. Той е приет в Софийската математическа гимназия, профил "Природоматематически с немски език". Иначе сред завършилите столичните училища няма ученици с максимален бал. Причината е, че няма нито една пълна шестица по български език и литература. По математика пълните отличници са шестима - три момчета и три момичета.


Ученик написа 141 желания

И тази година има ученик, написал прекалено висок брой желани паралелки - 141. От Регионалния инспекторат не можаха да уточнят по кое желание е прието детето. Има обаче и ученици, които не са могли да се класират, защото лошо са подредили желаните паралелки или са написали прекалено малко мечтани училища. Такива са общо 203 ученици. Те ще могат да пренаредят желанията си едва на трето класиране, когато се подават нови заявления. Общо 457 пък са учениците от страната, които са кандидатствали в столицата.


Двойките закриха 34 паралелки

34 са закритите паралелки още на първо класиране в столицата, посочи шефът на инспектората Евгения Вълкова. 17 от тях са профилирани, а другите 17 - професионални. Първоначално обявени са били 198 профилирани паралелки и 103 професионални. Според Вълкова интересът към ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: