Новини


12Юли2019

За пореден път Софийската математическа гимназия е с най-висок бал след първо класиране

За поредна година Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" е училището, което има най-висок минимален бал след първо класиране за гимназиите в столицата - 479.5 от общо 500 точки. Паралелката с най-висок минимален бал в София - 490.5 точки, е в СМГ - математически профил и изучаване на немски език.

Отново за поредна година най-желана е паралелката с чуждоезиков профил - испански и английски език, в 164-а Гимназия с преподаване на испански език (ГПИЕ) "Мигел де Сервантес". За 26 места в нея са кандидатствали 2101 ученици.

Тази година кандидат-гимназистът с най-висок бал - максималните 500 точки, е приет в Първа английска езикова гимназия в паралелка с английски и испански език. Резултатите от първо класиране за гимназиите в столицата бяха представени от директора на регионалното управление на образованието в града Ваня Кастрева днес.

В първата десетка тази година са същите училища като миналата, без са има размествания в реда им. Балът обаче е малко по-висок. В отговор на въпрос на "Дневник" дали има сигнали за технически грешки при класирането, както през м.г., тя обяви, че винаги има опасност, но се надява миналогодишните случаи да са единствените.

На второ място след СМГ, където има анулирана изпитна работа на един ученик, който я е изнесъл, е 91-а Немска езикова гимназия "Проф. д-р Константин Гълъбов", където минималният бал на първо класиране е от 458.5 точки. Следват го 73 СУ "Владислав Граматик" с бал 442 точки, Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет - София, с бал 440.5 точки и 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" с бал 431 точки.

На шесто място е Първа английска езикова гимназия с минимален бал 418 точки, а на седмо - Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" - с 413 точки. Следват 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" - с 399 точки, 22 СУ "Г. С. Раковски" - с 388 точки и СЕУ "Добри Войников" с 384 точки (още за най-желаните училища вижте тук).

Най-желаните паралелки са тези с чуждоезиков профил - след профил "Испански и английски език" в 164-а ГПИЕ по брой кандидатствали отново се нареждат паралелка с английски и испански език в 22 СУ "Г. С. Раковски" (2085 кандидати) и паралелка с изучаване на чужди езици в СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" (1992 кандидати).

В специалност "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия са кандидатствали 1389 седмокласници, а в специалност "Електронна технология" с английски език - 1218.

От 229 профилирани паралелки, разкрити в София, са закрити само четири. Докато закритите професионални паралелки са 11 от общо 154 разкрити. Сред закритите са паралелки за...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Здравка Андонова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: