Новини


13Окт2015

За изпита след 7. клас се учи отрано

Родителите на седмокласниците знаят колко е важно за децата им национално външно оценяване в края на учебната година, което е и изпит за кандидатстване в елитните гимназии. За да се преборят за място в добра гимназия, където ще получат солидна подготовка за университет, учениците трябва да се представят отлично на изпитите.

Освен традиционния въпрос кога е най-добре да започне подготовката за външното оценяване тази година родителите ги вълнува и друг проблем – промяната в изпита по български език и литература. Този проблем е решен с най-новото помагало „Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7. клас по формат 2016 г. на издателство „Просвета”, което е на пазара от началото на учебната година. То е разработено така, че седмокласникът да се чувства като на изпита, докато се упражнява с него (виж по-долу).

Иначе е ясно, че колкото по-рано започне подготовката, толкова по-лесна и по-качествена ще е тя. Външното оценяване е по пет предмета: български език и литература, математика, обществени науки, гражданско образование и религия, чужди езици и природни науки и екология (виж карето). За всички тях издателство “Просвета” предлага помагала, разработени по актуалния формат за външно оценяване и одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН).

Български език и литература

„Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7. клас по формат 2016 г.

(авт. Б. Борисов и Р. Калайджиева) е първото помагало, което отразява промените в изпита. Той преминава в два модула. Първият е тест с 25 задачи, а вторият – преразказ с дидактическа задача. Книжката включва 7 теста с новия тип задачи, напълно съобразени с изпитния формат за 2016 г. – упражнения за извличане и обработване на информация при т. нар. четене с разбиране и езикови задачи върху два източника на информация.

Графичното оформление на тестовете и на бланките за отговори е точно като това на изпитните материали, което позволява на седмокласниците да тренират в реална обстановка. Друго голямо предимство на помагалото на “Просвета” е, че към него има диск с професионални записи на 7 текста за преразказ. С него кандидат-гимназистите ще могат да решават дидактическата задача от втория модул в условия, сходни с тези на изпита.

„12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача“ (автор Н. Дамянова) е друго много полезно помагало. То също е предназначено за подготовка на учениците, както и за проверка на техните знания и практически умения за работа с тестове.

Математика

Математиката е може би най-недолюбваният предмет в учебната програма, но пък е сред най-важните. Учениците няма как да прескочат алгебрата и геометрията, а трябва да намерят начин да се справят със задачите.

За тях е помагалото „Нови тестове по математика за външно оценяване и приемни изпити след 7. клас по новия формат“. То съдържа 12 примерни теста, разработени за външно оценяване и приемни изпити. Включени са и отговорите на всички тестове и решения на част от задачите. Всеки тест е придружен с лист за отговори, което поставя учениците в ситуация, максимално близка до изпита.

Друг тренировъчен сборник на “Просвета” е Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA”. В него ще намерите 60 задачи за формиране и оценка на ключови знания по математика за 7. клас по формата PISA и 2 примерни теста за външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас.

Природни науки и екология

Искате качествена подготовка и висока оценка на външното оценяване по природни науки и екология? Тогава ви трябва помагалото Нови тестове по природни науки и екология за външно оценяване в 7. клас”. Книжката е от две части. В първата част се предлагат тренировъчни задачи в два варианта по темите от учебните програми по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование за 7. клас.

Във втората част на помагалото се предлагат шест варианта за външно оценяване по формата на МОН. Всеки от тях включва по 36 тестови задачи и покрива изучавания през годината материал по предметите, включени в културно-образователната област „Природни науки и екология”.

История и цивилизация

Учениците, а и техните родители, възприемат историята като един от най-сложните предмети, защото трябва да се наизустяват десетки дати и събития. Стъпка по стъпка. Тестови задачи по история и цивилизация за 7. клас. С изпитни варианти за външно оценяванее помагало, което отговаря на най-актуалните цели в училищното историческо образование, като поднася материала по достъпен начин. С него седмокласниците разпознават и тълкуват писмени извори и изображения, работят с карта на времето, попълват таблици и схеми. В книжката за 7. клас са подбрани 110 задачи върху историята на стария свят, групирани в три теми според съдържанието на учебниците. Ефективната подготовка за външно оценяване е осигурена с три варианта на изпитни тестове върху цялото учебно съдържание.

География и икономика

Помагалото „Нови тестове по география и икономика за външно оценяване в 7. класосигурява качествена подготовка и висока оценка на външното оценяване по този предмет. Изданието дава възможност на учениците да проверяват знанията и уменията си през цялата година, а на учителите да анализират типичните грешки в подготовката и да попълнат пропуските преди външното оценяване. Книжката съдържа: три теста с тренировъчни задачи за текуща проверка върху изучаваното учебно съдържание в 7. клас, пет изпитни варианта, ключ с верните отговори и скала за превръщане на получените точки в оценка.

Чужди езици

Седмокласниците тази година ги очаква и тежко препитване по чужди езици. Книжката Шест нови теста по английски език за външно оценяване в седми клас е подходяща за работа в клас, както и за самостоятелна подготовка. Изпитните варианти могат също така да се използват и като входящи тестове в началото на 8. клас.

Сборникът Тестове по руски език за външно оценяване в 7. классъдържа 6 изпитни варианта по този език. Всеки текст служи за проверка на уменията за слушане и четене.  “Просвета” предлага и помагало по немски език, което се нарича Тестове по немски език за външно оценяване след 7. клас” с 10 комплексни текста. Сборникът “Тестове по френски език за външно оценяванепроверяват знанията по граматика и лексика.

Дати на изпитите след 7.клас

Български език и литература - 18 май 2016 г.
Математика - 20 май 2016 г.
Обществени науки, гражданско образование и религия - 26 май 2016 г.
Чужди езици - 27 май 2016 г.
Природни науки и екология - 30 май 2016 г.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: