Новини


4Дек2017

За да олекоти ученическите чанти, министерството ще помоли учителите да не искат ненужни помагала

Министерството на образованието и науката ще направи срещи с директорите на училища за мерките за намаляване на тежестта на ученическите чанти и ще помоли учителите да не натоварват децата с допълнителни сборници, които не са нужни. Това стана известно от изявление на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, цитирано от агенция "Фокус". Разговорите ще са част от мерките, които тя увери, че вече се взимат и дори може да се очаква ефект от тях да има още в началото на втория срок на тази година.

 

Зам.-министърът свика извънреден брифинг няколко часа след като ученици и родители организираха протест под формата на надбягване, за да привлекат отново внимание към проблема. Представители на министерството на откликнаха на поканата да се включат в надпреварата под наслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

Проблемът с тежестта на ученическите раници стои нерешен поредна учебна година. Над 150 хил. ученици от 5-и до 7-и клас са най-засегнати от него. Те имат по 6-7 учебни часа на ден и носят учебник, тетрадка, а понякога и помагало за всеки час. Допълнително в някои дни са нужни спортен екип и материали за рисуване. Така товарът върху детското тяло средно е между 6 и 8 кг. всеки учебен ден. Темата наскоро стана актуална отново, след като петокласничка подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница.

 

Днес от образователното министерство повториха, че работят отдавна по проблема с тежестта на чантите в училище. Отново изразиха и позицията си, че в раниците децата поставят, освен учебниците, много други неща, включително вода и обяд, които увеличават тежестта.

 

Иначе Таня Михайлова увери, че за министерството олекотяването на чантите не е кампания, а целенасочена политика и призова да се има доверие на учителите, които могат да преценят какви учебници и помагала са необходими в час. Посочи, че тя самата може да проведе час и без да е нужно учениците да носят учебници, но решението за това е на всеки от колегите й.

 

Национална програма за шкафчета

 

Михайлова анонсира национална програма за увеличаване на шкафчетата в училищата, в рамките на която учебните заведения да осигурят възможност на децата и над 4 клас да могат да оставят част от помагалата и пособията си за физическо и рисуване. Тя обаче даде да се разбере, че не навсякъде това ще е възможно. На много места пожарните служби не позволяват на училищата да поставят шкафчета, тъй като това стеснява коридорите и може да бъде опасно в извънредна ситуация, когато се налага евакуиране.

 

В изявлението си зам.-министърът каза, че се работи и по останалите вече обсъждани варианти - разделяне на по-големите учебници на части, използване на по-лека хартия за печат, употреба на електронни варианти на хартиените учебници в клас, оставяне на учебници в библиотеките на училищата. Сред останалите предложения е да няма голямо съсредоточаване на много предмети с тежки учебници, както и да се въведе подходящ баланс на седмичното разписание. Михайлова...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: