Новини


10Авг2017

Вълчев: Апелирам младите да стават учители, ние ще се погрижим за заплатите

През последните години имаме голям брой учители, които се пенсионират. Това каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. „Учителите са тези, на които разчитаме да имаме по-добра база от подготвени кадри във всеки един сектор във всяка една професия. Апелирам младите да се включат към учителската професия. Ние като правителство ще провеждаме политиката за поддържане на средната учителска заплата над тази за страната. Считаме, че това е задължително. Страните, които са направили този бюджетен политически избор, са и тези, които отбелязват най-голям прогрес. За нас е важно да имаме мотивирани млади хора в учителската професия. Тези студенти, които завършват с придобиване на учителска правоспособност са достатъчно от гледна точка на броя на тези, които предстои да навлязат в пенсионна възраст“, коментира Вълчев. По думите му годишно в пенсионна възраст навлизат два пъти повече учители – около 5000 души, отколкото ако има нормално възрастово разпределение на учителите. „Това е заради факта, че по-голямата част от тях са на възраст над 50 години. Тоест, предстои до 10-12 години да навлязат в пенсионна възраст. През последните години имаме голям брой учители, които се пенсионират. От друга страна в професионални направления педагогика, педагогика на обучението се обучават между 4000 и 5000 души“, добави той, цитиран от Фокус.

Образователният министър посочи още, че с друг акт на МС са били увеличени стипендиите на студентите от историческите български диаспори – от 150 на 200 лв. „Това са предимно студентите от Молдова, Украйна, които учат в български висши училища. В много случаи това са студенти с относително нисък социален статус, за които стипендията е ключова за обучението им в България. С управленската програма заявихме намерение да премахнем ограниченията за прием за студенти от историческите български диаспори. Приемът беше увеличен от 400 на 1000 бройки. Надяваме се, че над 800 студенти ще бъдат приети в първи курс за идната учебна година“, каза още той. Бяха предоставени допълнително 80 млн. лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители за увеличаване на заплатите на учителите с 15%, считано от 1 септември, допълни Вълчев. „С този акт правим първа крачка по изпълнение на ангажимента ни за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на период от 4 години. През следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства. Такива са заложени от одобрената от правителството средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г. в размер на 330 млн. всяка година“, коментира Вълчев. По думите му това не е единствено и само ангажимента им от управленската кампания, но и израз на отношението им към проблемите на социално-икономическото развитие, за които разчитат на учителите. „Те са тези, на които разчитаме да интегрират децата от уязвимите групи в образователната система и обществото, да направят децата ни по-добри“, каза още образователният министър.

Новата най-ниска минимална заплата за учителите ще бъде 760 лв., допълни той. „Ще направим електронна платформа, която да среща търсенето и предлагането. От една страна да отчита броя на педагогическите специалисти, които ще се пенсионират или навлизат в пенсионна възраст, от друга страна да дава информация за броя на завършващите студенти с педагогическа правоспособност, които могат да се включат в един или друг район. Има отделни дисциплини, по които имаме недостиг на учители“, заяви Вълчев. По думите му там политиката ще бъде, доколкото е възможно, да задържат след пенсионна възраст част от педагогическите специалисти...

 

Виж цялата новина тук: Actualno.com

Автор: Десислава Любомирова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: