Новини


5Дек2016

Всеки трети шестокласник смята четенето за загуба на време

Около една трета от децата определят четенето като загуба на време. Това показват данните от проучването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование, които бяха представени от председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова по време на официалното откриване на националния форум „Библиотеките днес“.

 
С 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. В същото време 40% от учениците в този клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута.  Учениците, които четат за удоволствие, имат по-високи резултати  в училище, посочи Дамянова.
 
Данните на PISA показват, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие. За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко – около 28 на сто.
 
Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата – съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата. Данните от новото изследване PISA 2015 ще бъдат обявени официално тази седмица, съобщи още председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката. Както „Монитор“ вече писа преди няколко дни бяха представени проектите на нови учебни програми за трети, седми и девети клас.  
 
Според тях в девети клас гимназистите ще изучават световна литература с творби от Просвещението, Романтизма, модерността, както и произведения от Българското възраждане. В учебното съдържание влизат „Пътешествията на Гъливер“...
 
 
 

Виж цялата новина тук: "Монитор"

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: