Новини


7Юли2014

Връщат образованието с десет години назад

Асоциация „Българска книга“ реагира остро на проекта за въвеждане на един учебник по един предмет. В „Денят започва с култура“ председателят на Асоциацията Веселин Тодоров и издателят Йоана Томова обясниха мотивите за категоричното си несъгласие с предложението на отиващата си министърка Анелия Клисарова.

Процедурата за реализиране на тази идея вече е тръгнала. Само няколко дни преди да си отиде правителството със заповед на Клисарова оповести проект за промени в Наредба №5  за оценяване и одобравяне на учебници и учебни помагала. „За съжаление това е трагичен факт в развитието на българското образование, защото то е все едно на Световното първенство по футбол да участва само Бразилия”, каза Тодоров. Той добави, че във време, когато информацията е много по-голяма, отколкото ни трябва, учителят е този, който трябва да научи децата на подбират нужната и важната информация и ако не е в състояние да оцени 5-6 проекта за учебници, той не става за учител.

„За всички е ясно, че през 2014 г. в Европа да се случват неща, които напомнят за Северна Корея, е немислимо. По-интересен е въпросът защо без решение на нито една политическа сила в последните три седмици министерството се е разбързало с наредба да коригира закона, защо се бърза и в чий интерес се прави това”, попита Йоана Томова и добави, „че се имитира някаква анкета с родители, учители, ученици, в която дори не е зададен въпроса за учебниците”. Идеята на Клисарова е за един базисен учебник и учебни помагала, които ще надграждат знанията, но тези помагала биха стрували доста скъпо - 200-300 лева на ученик. Щетите ще бъдат изцяло за сметка на учениците, учителите и средното образование, което през последната година направи крачка назад, която може да приравним с връщане 10 години назад”, коментира тя.

Виж цялата новина тук: БНТ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: