Новини


13Май2014

Вапцаров убил баща си с мотика

„Вапцаров убил баща си с мотика”. На такава недомислица се натъкнали проверяващите на предварителния изпит по български език и литература в Алма матер. Бисерът е част от разсъждения върху Вапцаровата творба „Песен за човека”. На предварителния изпит абитуриентите можеха да избират да пишат по темата - „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров” или да съпоставят цитати от стихотворението „Хайдути” на Христо Ботев и „Сиротна песен” на Димчо Дебелянов.
Друг бисер, обобщаващ Ботевата поезия, пък гласи - „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка”. Друг кандидат-студент пък написал, че „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно”.
Според проверяващите тези абсурдни разсъждения показват безпомощност и липса на усет към езика. „Кандидат-студентите смесват агресивния разговорен език с езика на интерпретативното съчинение”, коментираха те пред „Монитор”. Филолозите обаче са категорични, че т.нар. бисери не са представителни за всички писмени работи а са по-скоро изключения, творения на кандидатите с най-слаби оценки.
Един от тях написал – „Затова лирическият герой открива надежда в планината, която няма как да му помогне физически, но поне психически”.
Друг абитуриент стигнал до заключението, че ...
 

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: