Новини


15Окт2019

В София Тех парк се събират ученици с медали от международни олимпиади

На 19 октомври в София тех парк ще се проведе инициативата Science bricks - Наука с кауза, за популяризиране на постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. Учениците Десислава Илиева, Иво Петров и Дамян Францов са носители на награди от международни олимпиади. Тримата гостуваха на предаването "Хоризонт до обед".

От ранна ученическа възраст те проявяват интерес към природните науки. 

"Конкретната цел най-вече е да популяризираме точно техния огромен труд, който полагат. Всичко, което те правят, че има огромен отзвук в света. На международните олимпиади, те са едни от най-добрите, България произвежда едни от най-силните национални отбори по природни науки", коментира Вълкан Горанов, един от организаторите на събитието Science bricks, което ще се състои на 19 октомври София Тех парк.

"И всичката тази работа, която те правят някак си минава между капките в отразяването в България, във вниманието на обществото към тяхната работа. А те дават наистина всичко от себе си. И нивото им, като излязат от България на състезанията, си проличава веднага. Тази година от всички международни олимпиади повече от 90% от олимпийците, които отидоха на най-силното състезание за годината, по всеки предмет се върна с медал", отбеляза Горанов.

"Бих искал да представим природните науки не само като учене, зубрене на формули, а като нещо интересно, интерактивно, да запознаем хората с това, което в действителност са науките, да покажем как те афектират света около нас", мотивира се Иво Петров.

По време на събитието ще има лекции, на които ще бъдат представени интересни научни факти. Първата лекция ще бъде от астрофизика Никола Каравасилев, който също е ръководител на олимпийски отбори.

"След това ще излезе Наско Стаменов, който е химик, който ще ни разкаже много интересни неща за това какви материали можем да летим в космоса по много зрелищен...

 

Виж цялата новина тук: БНР Хоризонт

Автор: Таня Милушева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: