В БСП и в комисията по образование към парламента не е коментирана предварително идеята на просветния министър проф. Анелия Клисарова за връщане на старата система “един учебник по предмет”. Предварителният разговор на политическо ниво е бил само за стартирането на дискусия за създаване на нов закон за образованието.


“Положителното е, че БСП веднага след изборите ще акцентира върху основните въпроси на образованието. Дебатът ще е за нова философия в училище, за кардинално нов модел”, каза Ваня Добрева, председател на комисията по образование. Тя уточни, че имало много родители и учители, които искали да има само един учебник по предмет.
“Няма лошо, но е

по-важно какво
ще пише

в учебника, а не ученикът да учи , учи и накрая главата му да е празна. Един учебник по предмет ще притесни учителите новатори”, каза Добрева.


“С изявлението си за учебниците министър Клисарова обяви официално, че се слага край на последователните усилия на няколко поредни правителства за модерно и качествено образование за децата ни. Същественият въпрос за всеки е не кой пише учебника, а какво пише в него. Г-жа Клисарова ясно каза, че няма нито смелостта, нито компетентността да продължи дебата по учебните програми”, коментира Милена Дамянова (ГЕРБ). Тя напомни анализите от последните международни тестове за грамотност, които сочат, че в държавите с контролирани учебникарски пазари децата показват лоши резултати. И допълни: "Със социалистическия ентусиазъм, който я е обзел, тя може да нареди препечатването на учебниците от 1985 г и да приключи с реформите."


В ДПС идеята тепърва ще се обсъжда, но на общия политически фон едва ли това ще се случи в следващите дни...