Новини


24Сеп2014

В 4. клас е първият стрес тест за ученика

Както денят се познава от сутринта, така и успехът на детето в училище си проличава от първия голям изпит. Вече осем години Министерството на образованието и науката (МОН) прави външно оценяване на знанията и уменията на учениците от 4. клас по четири предмета. Целта е чрез еднакъв за всички ученици изпит обективно да се провери какво са научили по български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото.

Резултатите не се вписват в бележниците и не влияят на крайната оценка на учениците за годината. Те са по-скоро показателни за работата на учителите. Изпитите се провеждат в училищата, в които си учат децата, квесторите са от същото училище и това създава условия за „благородно подсказване” с цел „да се представим по-добре”. Та външното оценяване всъщност си е вътрешна работа, но няма нищо лошо в това децата да са добре подготвени за този първи голям (и стресиращ) изпит в живота им. Това става лесно и неусетно, ако четвъртокласниците започнат да се подготвят още от началото на учебната година.
За целта издателствата „Просвета” и „АзБуки - Просвета” предлагат помагала, разработени по актуалния формат за външно оценяване от различни авторски колективи. Всичките са одобрени от МОН и съдържат както тренировъчни тестове (по всяка тема през учебната година), така и изпитни тестове (върху целия материал), следващи стриктно формата на реалния изпит.

Математика
Помагалата по математика са съобразени с частично променения през 2013 г. формат за външно оценяване. Вместо 20 тестови задачи изпитният вариант има 16 с избираем отговор и 3 със свободен отговор. В задачите от 1 до 16 ученикът трябва да огради един от три предложени отговора, който смята за верен. За по-точна диагностика при задачи 17 и 18 от него се изисква да запише само отговора, който е получил, без решението, чрез което е стигнал до него. Последната задача (19) дава най-пълна представа за начина, по който ученикът работи, тъй като нейното решение трябва да бъде записано подробно и цялостно. При вярно решение тя се оценява с 2 точки, а останалите задачи – с по 1. Така максималният възможен резултат е 20 точки, като по определена от МОН скала те се приравняват в цифрова оценка.

„Тестове по математика за външно оценяване в 4. клас по новия формат”на „Просвета” съдържа 12 тренировъчни теста с по 19 въпроса, както и 10 изпитни теста, разработени по новия формат на МОН. Техни автори са А. Манова, З. Новакова, М. Благоева, Н. Георгиева и Ю. Гарчева. Помагалото дава верните отговори на всички задачи и е много удобно за контрол и проверка на постигнатите резултати след всяка изучена тема и в края на учебната година.

„Успешна подготовка за външно оценяване по математика в 4. клас” на Д. Макавеева, Д. Овчарова и П. Цанкова („АзБуки - Просвета”) осигурява целогодишна системна подготовка на учениците по новия формат (по 19 въпроса). Помагалото съдържа 13 тренировъчни теста в два варианта към всяка тема от учебната програма за упражнение през годината и 12 примерни теста за външно оценяване в два варианта с отговорите на всички тестови задачи. С него децата се упражняват системно през цялата година, като решават последователно тестове върху темите от учебната програма.

Български език и литература
„Успешна подготовка за външно оценяване по български език и литература за 4. клас” на  М. Иванова („АзБуки - Просвета”) съдържа текстове за диктовки и за четене с разбиране, 7 тренировъчни теста, разработени в два варианта, и 5 изпитни (с по 11 въпроса). Приложени са верните отговори и критериите за оценяване на диктовките. Има възможност за проверка и самопроверка на знанията, самоподготовка, групова работа и преодоляване на пропуските.

„Тестове по български език и литература за външно оценяване в 4. клас по новия формат”  на М. Бунева и П. Рангелова („Просвета”) е прекрасно помагало за самоподготовка и самопроверка. То съдържа 4 тренировъчни теста, 6 кратки текста за диктовка и 6 изпитни варианта с художествен или научнопопулярен текст, към който са поставени 11 въпроса с избираем и със свободен отговор. Дава и верните отговори на всички задачи.

„Четене с разбиране“ ще помогне на четвъртокласниците да се справят с изпита за външно оценяване, тъй като тестовете в него са съобразени с международните изследвания PIRLS и PISA. Помагалото усъвършенства уменията на учениците да извличат информация не само от литературен или научен текст, но и от карти, таблици, диаграми, схеми. Негови автори са С. Иванов и Т. Велева.

Човекът и обществото
За трета година външното оценяване по човекът и обществото също ще е по новия формат с малки, но съществени разлики. Вместо известните до 2011 г. 20 задачи с избираем отговор четвъртокласниците ще решават 19. Шестнайсет от тях са от познатия вид, а последните три са с отворен отговор. Този тип задачи не предлагат избор от три възможности, а изискват децата да попълнят самостоятелно факти и данни за природата и миналото на България, т.е. проверяват дали е разбрано учебното съдържание. Те са малка стъпка в реформата на средното образование, която насърчава самостоятелното мислене. Засега не се предвижда броят на този тип задачи да се увеличава. Най-вероятно тестът по човекът и обществото и тази година няма да затрудни четвъртокласниците, защото задачите проверяват базисни знания и умения, овладявани във 2., 3. и 4. клас.

„Успешна подготовка за външно оценяване по човекът и обществото за 4. клас по новия формат” на Е. Михайлова и Н. Беломорска („АзБуки - Просвета”) покрива цялото учебно съдържание с 646 тестови задачи. Те са разпределени по 19 в 14 тренировъчни теста в два варианта за упражнение през годината и в 6 изпитни теста за затвърдяване и подготовка. С тях учениците решават последователно тестове върху разделите от учебника, следят напредъка си чрез отговорите и попълват пропуските.

„Тестове по човекът и обществото за външно оценяване в 4. клас по новия формат” на М. Радева, М. Манева, М. Димитрова и М. Босева („Просвета”) освен за упражнения дава възможност и за контрол от учител и родител. Помагалото съдържа 7 тренировъчни теста в два варианта върху всички теми от програмата и 6 изпитни теста върху цялото учебно съдържание - всички с по 19 въпроса и с верните отговори.

 Човекът и природата
„Успешна подготовка за външно оценяване по човекът и природата за 4. клас по новия формат” на И. Василева, К. Връблянска и С. Кукурина („АзБуки - Просвета”) осигурява целогодишна системна подготовка на учениците. Помагалото съдържа 6 тренировъчни теста в два варианта в съответствие с темите от учебната програма и 5 примерни изпитни теста с по 19 въпроса.

„Тестове по човекът и природата за външно оценяване в 4. клас по новия формат” на Л. Найденова, М. Кабасанова, К. Манолов и К. Връблянска („Просвета”) е помагало, което съдържа 12 тренировъчни теста и 9 изпитни с по 19 въпроса и с всички верни отговори.

Добър вариант е и сборникът „Изпитни тестове за външно оценяване в 4. клас”.  В него има 8 примерни теста за упражняване и обобщаване на знанията по четирите предмета. Те обхващат въпроси от цялата учебна програма и улесняват преговора и самостоятелната подготовка на четвъртокласниците. Изпитните варианти включват текст, дидактически задачи, самостоятелни упражнения, тестови въпроси с отворен и избираем отговор в зависимост от спецификата на учебния предмет.

ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС НА WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: