Новини


15Ное2017

В 143 училища има дискриминация в приема на първолаци

Четири месеца след като прокуратурата установи наличие на дискриминационни условия при записването на първолаци в столицата, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) най-после ще се занимае с този казус.
Днес на публично заседание комисията ще разгледа преписка за дискриминационна дейност при приема на ученици в първи клас в поне 143 училища в цялата страна, съобщиха вчера от Върховната административна прокуратура, която е инициирала производството пред комисията.

През юли от прокуратурата съобщиха, че са проучили допълнителни критерии за класиране на първокласници в произволно избрани училища в София. Констатациите бяха, че педагогическите съвети на школата са въвели предимства, например за деца на родители, които работят в МОН, общината или държавната администрация, или пък в сферата на образованието.


"По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители", смятат от прокуратурата. Поради тази причина още през май ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация да се занимае с казуса, като разгледа проблема не само в столицата, а и в цялата страна. Така днес се очаква КЗД да разгледа критериите за прием на първокласници в 143 учебни заведения в цялата страна.

Специално за София тази година бе въведена централизирана система за прием на ученици в първи клас, като водещият критерий, даващ най-много точки за класиране в общинско школо, е местоживеенето. Точки се дават и ако ученикът е бил на предучилищна в училището, за което кандидатства, ако има брат или сестра в същото...

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: