Новини


9Мар2017

Увеличението на учителските заплати идва с 3-месечно закъснение

Учителите ще получат обещаното 8% увеличение на заплатите си с три месеца закъснение - през изборния месец март. Това стана ясно вчера от изявления на говорителя на служебния кабинет Ирина Белчева.

"Относно увеличението на заплатите на учителите имам потвърждение, че това ще се случи от март, както беше казано и от министър Денков ( на образованието на науката - бел.ред.). Увеличенията ще бъдат изплатени със задна дата и ще ги получат накуп през март", обясни Белчева.

Забавянето се обяснява с технически причини. Предвидените пари - 100 млн. лв. за педагозите и 26 млн. лв. за непедагогическия персонал - бяха планирани в бюджета за 2017 г. Конкретните суми за всяко училище обаче се изчисляват на базата на делегираните бюджети. Бюджетите са били утвърдени от общините в последните дни на февруари, обясни пред "Сега" шефът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров. По думите му някои директори са избързали и още през януари т.г. са увеличили възнагражденията на служителите си, които са били на минимална заплата. Повечето обаче са решили да изчакат утвърждаването на бюджетите.

СМЕТКИ

Въпреки че първоначално се твърдеше, че скокът на учителските заплати ще е 10%, реално отпуснатите средства ще стигнат за около 8% увеличение на възнагражденията на педагозите...

 

 

Виж цялата новина тук: "Сега"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: