Новини


30Окт2014

Учителите ни с дипломи за цяла Европа

Учителската диплома у нас вече директно ще отваря път към Европа. 
Преподавателите ще вземат тапии, с които подобно на лекарите и юристите по-лесно ще могат да намират работа във всички европейски държави. Това ще стане, щом учителската професия мине в групата на регулираните. Това предвижда двугодишният национален план за изпълнение на Стратегията за развитие на педагогическите специалисти (2014 -2020), който бе приет вчера на заседание на Министерски съвет. За да се регулира учителската професия ще бъде въведен държавен стандарт за придобиването на учителска правоспособност и за квалификацията на учител по даден предмет. 
Основната цел на стратегията е връщане на престижа на учителската професия. Документът беше приет още в средата на годината. 
През следващите две години престои да се 
затегне контролът върху на качеството 
на подготовката на учителите, както и на тяхната продължаваща квалификация. Кариерното развитие на педагозите пък ще се следи изкъсо, като от него ще зависи и заплатата на учителите. 
Един от основните проблеми на българското образование е масовото застаряване на педагозите. Делът на младите учители до 35 години е 9,9% по последни данни за миналата година. За сметка на това расте броят на преподавателите над 55 години, които са 29,3 на сто от всички педагози. 
За да се привлекат повече млади хора към учителската професия, стратегията предвижда отпускане на ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: