Новини


27Мар2015

Учители искат повече часове по изобразително изкуство

Учебният предмет изобразително изкуство трябва да присъства във всички класове - от детската градина до последния гимназиален клас, заявиха участниците в дискусия, организирана от сайта въпреки.com и Националната художествена академия. Много от тях изразиха тревога от сега действащия учебен план, който прекъсва обучението по изкуства в горния курс на средното образование, където се явява само като профил. Те подчертаха, че образованието по изобразително изкуство е много важно за изграждането на пълноценни културни личности. То е ценност, но у нас достъпът до него е проблем.

В дискусията се включиха учители, университетски преподаватели, ръководители на частни рисувални школи и художници. Модератор бе Зелма Алмалех от въпреки.com, а панелисти - проф. д. изк. Петер Цанев от Националната художествена академия и Галя Георгиева, експерт в Министерството на образованието и науката (МОН).

В изказванията прозвуча тревога от липсата на мотивация у студентите - бъдещи преподаватели по изобразително изкуство, и от недостига на професионални кадри извън големите областни центрове.

Малкият брой часове по предмета пречат на активното сътрудничество на училищата с галериите и музеите, а тези културни институции биха могли да разработват качествени образователни програми за деца, подчертаха участници в дискусията. Отправена бе препоръка за по-пълноценно и ефективно използване на европейските фондове и за създаване на масив от ценни аудиовизуални единици, които да придружават учебниците по изобразително изкуство.

Дискусията ще бъде публикувана на сайта въпреки.com. и въз основа на нея ще се изготви документ с препоръки, който ще бъде изпратен в МОН и Комисията по образованието в Народното събрание. 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: