Новини


24Апр2017

Училищната реформа - наред са частните школа

Когато се гласуваше училищният закон в частта му за частното образование, енергията на дебата основно отиде, за да се спори за и против държавните субсидии за частните училища и детски градини. Резултата го знаем - в крайна сметка бяха приети текстове, за които преобладаващо очакванията са да не проработят. Това обаче предстои следващата година. В следващите месеци частните учебни заведения ще трябва да се въоръжат със здрави нерви, за да изпълнят това, което се изисква от тях, а именно - да се пререгистрират.
НАНОВО
Според влезлия в сила на 1 август 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование частните детски градини и училища трябва да бъдат юридическо лице при условията и по реда на Търговския закон, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за кооперациите. Поставени са ограничения - те не може да се учредяват като търговски дружества - публични предприятия и да формират печалба. Това означава, че лицата, получили разрешение за откриване на частна забавачка или частно училище по стария закон за народната просвета, трябва да се пререгистрират по новите правила, т.е. да учредят търговско дружество, кооперация или юридическо лице с нестопанска цел. Срокът от 1 г. за това вече е повече от преполовен - на школата им остават по-малко от 4 месеца - до края на юли т.г., за да се пререгистрират. До края на август пък трябва да бъдат вписани в регистъра на институциите на МОН. В противен случай могат да бъдат закрити от министъра на образованието, който следва да направи това в началото на септември със своя заповед.



ТРЕВОГИ



Новите изисквания изправиха пред огромни проблеми частните школа, тъй като те вече не могат да имат друг предмет на дейност освен дейност на детска градина или училище, и то само на една забавачка или школо. Много от тях са регистрирани на името на друго юридическо лице, което има и други дейности, т.е. тези дейности вече трябва или да се прекратят, или да се регистрират на други фирми, както всъщност ще стане в повечето случаи. Учебните заведения недоумяваха защо трябва да регистрират по няколко фирми, което ще им коства немалко време, нерви и пари. Неколкократните опити на "Сега" да получи отговор на този въпрос от депутати от предния парламент удариха на камък. От стенограмата на заседанието на парламентарната просветна комисия от 18 юни 2015 г., на което са се гледали въпросните текстове за пререгистрация на частните училища, става ясно, че те са приети без никакви дебати и без изложени преди това мотиви.

На свой форум през м.г. от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) се оплакаха и от редица административни проблеми около пререгистрацията - не бе ясно например какво става с договорите за наем, транспорт, храна и т.н., които са били на името на едно дружество, но са обслужвали и други разкрити от дружеството учебни заведения. В крайна сметка, след експертни разговори с МОН, неяснотите са се изчистили, декларираха и двете страни. От МОН са обяснили, че в заявлението за пререгистрация частните учебни заведения трябва да посочат юридическото лице, което ще продължи дейността им (освен останалите реквизити, които са описани в закона и никак не са малко). Към него следва да се приложи и декларация за съгласието на органите на управление на юридическото лице, което ще продължи дейността на детската градина или на училището, когато това не е лицето, получило разрешение за откриване на учебно заведение по стария закон. "Юридическото лице, което продължава дейността на частната детска градина или частното училище, поема правата, задълженията, правоотношенията, имуществото, активите и пасивите по баланса на детската градина или училището. Налице е универсално правоприемство, което възниква по силата на закона", посочват от МОН. Оттам поясниха, че за да могат пререгистрираните организации да продължат безпрепятствено дейността си както по отношение на договорите за наем, така и на договорите за осигуряване на транспорт и други, "в заповедта на министъра на образованието и науката за разрешение за вписване в Регистъра на институциите се описват както реквизитите на новосъздаденото юридическо лице, така и на това, което е предхождащо". С прости думи, цялата дейност, която осъществява едно училище, включително транспорт, храна и др., остава на името на една фирма...


Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: