Новини


14Яну2019

Училището, което учи децата да бъдат "в крак с времето"

Близо една трета от учениците на столично училище идват с таблети за уроците или използват смартфоните си в час. Нямат хартиени бележници и раниците им са станали по-леки. Освен това получават повечето от домашните си онлайн.

В 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в софийския квартал "Хиподрума" учат деца от 1-ви до 12-и клас, а при кандидатстването след 7-ми учениците могат да избират между профил софтуерни и хардуерни науки и изобразително изкуство.

Директорът Асен Александров е специалист по информационни технологии и математика и винаги е работил в образованието, но не през цялото време в България. Придобива опит от Америка и Словакия и го прилага в училището вече 14 години.

Кабинетът му не е типичният за директор на училище - стените са цветни, по лавиците има най-различни статуетки, а негов шарж стои в голяма дървена рамка.

Учителската стая е в съседство. Там няма хартиени дневници. На едната стена има само интерактивна дъска, в която се съдържа цялата информация, необходима на учителите – разпределението на часовете, отсъствията на учениците, програми по класове и друго нужно.

Така е, защото 51-во е едно от 50-е училища, които въвеждат електронния дневник като постоянен, без да дублират съдържанието му на хартия. Благодарение на това, че чрез него родителите получават цялостна информация за децата си в реално време - оценки, отсъствия, бележки от учители, препоръки, съобщения, необходимостта от редовните родителски срещи би могла да отпадне.

Дигитализация срещу тежките ученически раници?

Проблемът с тежестта на ученическите раници се дискутира дълго време, а Министерството на образованието и науката периодично дава препоръки на директорите как да се справят с него. Една от тях беше да се направи преразпределение на седмичната програма, за да носят децата по-малко учебници, а друга - да се използват тетрадки от по-нисък клас хартия, защото така теглото им е по-малко.

Последното решение на министерството позволи на училищата да кандидатстват по програма, с която да финансират частично поставянето на шкафчета за учениците.

 

Директорът на 51-во не се е възпозлвал от предложението. Не е сигурен, че така ще се реши проблемът за големите ученици, които са на кабинетна система. "Няма как всеки ученик във всяко училище да има шкафче, защото не навсякъде...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: