Новини


1Сеп2014

Училището като сцена, ученето като игра

Сугестопедията излиза извън рамките на чуждоезиковото обучение и постепенно се връща в училище.
Да си представим училище, в което децата отиват с радост и любопитство. Училище, в което се учи математиката с весели детски песни, а числата са главни герои от една невероятна история. Английският се изнася във вид на пиеса, а учителите са актьори. Децата научават имената на плодовете и зеленчуците, докато си ги купуват в импровизирания пазар в класната стая, посещават кралицата и неусетно влизат в кожата на аристократични британски граждани, наясно с правилата на чая в 5 часа следобед.

Да си представим класната стая като цветно място, приютяващо класическото изкуство. Да си представим образование, което следва естествената нужда на децата да учат, следвайки собственото си любопитство.

Изгубеният рай
През 70-те години на миналия век експериментално в петнадесет български училища е бил въведен сугестопедичният метод на обучение. При него децата са учили с един ден по-малко от останалите, не са имали домашни, в час по математика са пеели песнички, в няколко от останалите предмети са говорили на чужд език. Научили се да четат неусетно, при това за много по-кратко време от ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: