Новини


13Окт2015

Училищата вече трябва да имат екипи за подкрепа

Всяко училище ще трябва да има екип за подкрепа на личностното развитие, който ще оказва допълнителна подкрепа на децата. Новото изискване е записано в приетия вече закон за предучилищното и училищното образование и трябва да влезе в сила след няколко месеца.
Според новите разпоредби във всяко училище трябва да има психолог или педагогически съветник, логопед, социален работник и ресурсни учители, които да осигуряват два вида подкрепа за учениците - обща и допълнителна. Общата е за всички деца като цяло и включва допълнително обучение или консултации по учебни предмети, занимания по интереси, кариерно консултиране и т.н.
Допълнителната подкрепа пък ще се предоставя на 4 категории ученици - такива в риск, с изявени дарби, с хронични заболявания и със специални образователни потребности. Именно за тях ще трябва да се сформират екипи за личностно развитие в школата. Те ще идентифицират силните страни и затрудненията на децата от посочените категории, причините за тях, ще оценяват индивидуалните им потребности, ще изготвят и реализират планове за подкрепа. Екипите ще се създават със заповед на директора на училището за определено дете или ученик. В състава им задължително трябва да има логопед и психолог или педагогически специалист. Те ще работят съвместно с родителите.
Ако в дадено училище не може да се сформира подобен екип, тогава потребностите на конкретните деца ще се оценяват от регионалните екипи за подкрепа на личностното развитие по заявка на директорите. Такива трябва да има във всеки от 28-те регионални ресурсни центъра у нас, които вече ще се наричат със сложното наименование "регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование". Те ще станат такива със заповед на просветния министър, който 3 месеца след влизане в сила на закона трябва да издаде правилник за дейността им. Те ще включват ресурсни учители, специални педагози, включително от центровете за специална образователна подкрепа, психолози, логопеди и др.
От Асоциацията на ресурсните учители коментираха, че подкрепят промените, тъй като те ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: