Новини


20Мар2017

Училищата в София приемат с предимство деца на учители

Софийските училища масово дават предимство на деца на учители при приема в първи клас. Това не е залегнало в основните критерии за класиране на децата, но школските ръководства масово го въвеждат като допълнителен критерий. Според новите правила на общината всяко училище има право да въведе до 3 допълнителни критерия при голям брой кандидати. Те могат да носят до 22 точки към общия резултат на детето. Срокът за обявяване на допълнителните условия изтече миналата сряда, но общината го удължи до края на месеца. Това нямало да попречи на началния срок, в който родителите ще могат да подават заявления за участие в първо класиране - 18 април. Документите ще могат да подават до 19 май.

Предимството на деца на учители от край време е спорен въпрос в София. Преди няколко години Софийският административен съд обяви за дискриминационен подобен текст при класирането на децата за детските градини. Забавачките обаче също продължиха да го ползват като допълнителен критерий.

Проверка на "Сега" в редица произволно избрани училища показа, че повечето предвиждат допълнителни точки за родители от системата. 112 ОУ "Стоян Заимов" в район "Оборище" например дава по 8 точки за деца на служители, работещи в него. Тук обаче има равнопоставеност по критерий месторабота на родителите, защото толкова точки получава детето и ако един от родителите му работи на адрес, граничещ с административния район на училището. 6 точки допълнително ще се полагат на деца на бивши ученици от училището.

Два критерия е обявило 96 СУ "Лев Николаевич Толстой" в район "Люлин" - дете на възпитаник на училището ще получи 15 точки допълнително. Предимството да си дете или внук на служител от системата на образованието на територията на Столичната община е оценено на 7 точки. В 64 ОУ "Цар Симеон Велики" в район "Витоша" пък дават 15 т. за дете на служител в училището и 7 т. за дете, завършило ОДЗ №46 в кв. "Симеоново".

21 СУ "Христо Ботев" в "Лозенец" хвърля всичката тежест на допълнителните критерии - 22 точки, само на едно условие - родителят да е зает в образователната система като педагогически специалист. Само един допълнителен критерий за 22 точки ще има и в 63 ОУ "Христо Ботев" в район "Надежда" - деца, пътуващи към средищното училище от населени места на територията на общината или на съседни общини, в които няма училище.

73 СУ "Владислав Граматик" в район "Триадица" е обявило три критерия. Деца на учители в училището със стаж повече от 6 месеца там - 15 т., бивши ученици, завършили училището - 2 т. Третият критерий е разделен на два подкритерия: ако дете е посещавало детска градина в прилежащите части на училището - получава 5 т., но ако е посещавало детска градина в жк "Гоце Делчев" - получава само 3 т.

РАЗЛИЧНО

Любопитен критерий въвежда 119 СУ "Михаил Арнаудов" в район "Изгрев", чийто директор е бившият зам.-министър Диян Стаматов. Там дават 10 точки, ако детето ще бъде записано в целодневна форма на обучение. Предимство ще носи и ако детето е завършило подготвителна група в детските градини на прилежащата територия на училището, като според адреса на родителите това ще добавя 6 или 3 точки към резултата. Екипът на Стаматов дава допълнително точки и за деца на служители в МОН, Столична община или държавната администрация. Родител от системата на средното образование носи 6 точки, ако пък е университетски преподавател, точките са 4, а деца на служители от държавни и общински администрации ще получат 2 точки.

НОВОВЪВЕДЕНИЯ

От тази година класирането на децата ще зависи от 4 зони на близост до училището. Най-много (43 т.) ще носи настоящ и постоянен адрес на родителя/настойника в границите на определената за училището...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Елена Несторова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: