Новини


5Апр2018

Учебниците до седми клас ще са достъпни онлайн

Просветното министерство задейства в ход една от мерките за намаляване на тежестта на ученическите раници. Вчера правителството одобри промени в постановлението за безвъзмездно ползване на учебници и учебни помагала, което предвижда отпускането на допълнителни средства за електронно четими учебници. Те ще са за учениците от първи до седми клас и ще са с идентично съдържание с това на одобрените печатни учебници.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че става дума не за електронни учебници, а за учебници с идентично съдържание на книжните. "В електронните учебници има допълнително съдържание, филмчета или допълнителни материали към всеки урок. Това е книжният учебник, четим в електронен вариант", уточни Вълчев. Той обясни, че ползването на книжните учебници остава, тъй като няма страна, която изцяло да е преминала към електронни варианти. "Това е допълнителна възможност, която може да се използва вкъщи, в училище и при пътуване", посочи министърът.

За да се пуснат учебниците онлайн, издателствата трябва да заявят, че желаят да осигурят такъв достъп срещу допълнителни средства от държавата. Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за 1-ви клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците от 2-ри до 7-и клас, чиято продължителност на ползване е три учебни години. Това означава, че ако сега държавата плаща 56 лв. за учебниците на един първолак, то за електронните варианти ще дава допълнително 1.68 лв. на ученик. Е-комплектът за второкласниците ще струва 6.48 лв. (книжните учебници за този клас са 81 лв.), за третокласниците - 7.12 лв. (89 лв.), а за четвъртокласниците - 7.5 лв. Електронните варианти на учебниците за децата от 5-и, 6-и и 7-и клас ще костват на бюджета съответно по 9.6 лв., 10.1 лв. и 10.8 лв.

Министърът обясни, че заплащането на средствата на издателствата се налага заради авторските права и администрирането на платформите, чрез които ще се ползват електронните варианти. Платформата ще гарантира, че ще бъдат защитени авторските права на учебниците - е-вариантите няма да могат да се разпечатват и копират. На сайта на МОН пък ще има директория за достъп до всички учебници. По думите на Вълчев става дума за минимални средства, каквато е практиката и в други страни, а в случая - за 2.6% допълнително спрямо цената на книжния учебник. "Към днешна дата имаме индикации от почти всички издателства, че ще осигурят такъв достъп. Надяваме се, че от следващата година ще достигнат 100%. В противен случай едно издателство рискува да остане неконкурентно", заяви той. Промяната би следвало да влезе в сила много скоро - очакванията са техническата възможност за това да бъде осигурена до 30 дни, а някои издателства дори до 10 дни.

Попитан дали ще се осигури техника във всяка класна стая за електронно четимите учебници, министърът заяви, че и в момента в значителна част от класните стаи има възможност за т.нар. фронтално обучение с проектори или мултимедийна електронна дъска...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: