Новини


20Апр2017

Търсят се учители по физика

Предметът физика в училище масово се преподава от учители по химия и биология.

В България има около 800 учители по физика, а около 500 от тях са физици, останалите 300 са главно биолози и химици, които съчетават специалностите. Само 2% от тези хора са на възраст до 30 години.

Обикновено днешните учители по физика са жени на около 55 години с близо 30-годишен трудов стаж и без допълнителна квалификация.

В столичното 144 СОУ „Народни будители” например има само един учител по физика, който няма заместник.

„Ако тя се разболее няма други физици. Колкото пъти сме се опитвали да намерим – няма, а най-лошото е, че и на пазара на труда няма”, коментира директорът на училището Величка Николова.

Четирима директори на столични училища са подали заявка за учител по физика към Физическия факултет към Софийския университет само през последните два месеца, но от там няма желаещи.

Тежкото следване и ниското заплащане отблъскват кандидатите. Тази година броят на приетите студенти е рекордно нисък – малко над 60 души. Във факултета смятат, че се е скъсала връзката със средното образование, защото в училище не се учи достатъчно физика и е логично децата не се увличат, за да продължат със специалността.

От Съюза на физиците се оплакват...

 

Виж цялата новина тук: БТВ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: