Новини


15Май2017

Тревогите за балообразуването се оказаха преувеличени

Едно съобщение на просветното министерство в края на март разбуни духовете сред родители и седмокласници, на които тази седмица предстои национално външно оценяване, а след това и кампанията за гимназиите. Става дума за нови текстове в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, според които дори две еднакви паралелки в едно и също училище могат да имат различни балообразуващи предмети за прием. Опасенията бяха, че децата цяла година може да са се готвили по едни учебни предмети, а в бала за прием в избраното от тях школо да се включват съвсем други, при това в последния момент. Проверка на "Сега" показа, че тези тревоги са били в голяма степен излишни, тъй като повечето софийски гимназии са предпочели да заложат на традиционните балообразуващи предмети - български език и математика. Какви са условията за прием в някои от най-желаните училища в столицата?


Софийска математическа гимназия, която държи най-висок бал за прием в София, открива шест паралелки в осми клас - 4 с профил "природоматематически" с интензивно изучаване на английски език и две - отново с природоматематически профил, но с интензивно изучаване на немски език. Балът и при 6-те ще се образува по следния начин - утроената оценка от НВО по математика, оценката от НВО по български език плюс оценките по математика и по български от удостоверението за завършен 7-и клас. Учениците, приети в СМГ след 4-ти клас, също трябва да кандидатстват след 7-и клас на общо основание, т.е. заедно с всички други.

Националната природо-математическа гимназия

ще приеме 9 паралелки с общо 4 профила, като особеното тук е, че вътрешните изпити за прием в училището отпадат за сметка на олимпиадите (областен или национален кръг). Резултатите на олимпиадите се включват в балообразуването при някои паралелки (максимумът точки е 100 т.). При двете паралелки математика и информатика (едната с интензивно изучаване на английски език, а другата - на немски) двата балообразуващи предмета от дипломата за 7-и клас са български и математика, като оценката от НВО по математика се утроява. За паралелката по физика и математика от съществено значение ще са оценките по тези два предмета, както и участието в олимпиадата по физика и астрономия или в пролетното състезание по физика, за софтуерни и хардуерни науки ще се вземат предвид оценките по математика и информационни технологии, а по география и икономика - по география и история (плюс олимпиада по география и икономика). При двете паралелки по биология и химия ще се вземат предвид оценките от биология и математика от свидетелството, а в паралелката по химия и биология ще се включват химия и биология, като и за трите паралелки решаващо ще е участието в олимпиада по природни науки. За паралелката по химия и физика пък ще е важен резултатът по предметите химия и физика, както и участието в олимпиада по природни науки.

Първа английска гимназия ще има 7 паралелки с широк избор от профилиращи предмети - от руски до философия и информационни технологии. За всички тях ще се броят оценките по български и математика от свидетелството за завършен седми клас. Втора английска също открива 7 паралелки, които са с по 3-4 профилиращи предмета - например английски, немски, математика и география; английски, немски и български; английски, испански, математика и география и т.н. За всички тях балообразуващите предмети са българският език и математиката като и м.г. Същото решение са взели и от 91-ва немска гимназия, която се кани да приеме 182-ма младежи в 7 паралелки за учебната 2017/18 г. Оценките по български език и математика ще са важни още за прием в 22-ро СОУ "Г.С. Раковски", където ще има 6 паралелки осмокласници, както и в 35-о СУ "Добри Войников" и 73-то СОУ "Владислав Граматик" с преподаване на чужди езици. В румънската гимназия "Михаил Еминеску", където се изучават румънски, английски и испански език, балообразуващите предмети са български език и първи чужд език.

164-та испанска гимназия ще приеме 6 паралелки с общо 168 ученици. Две от паралелките ще са с втори профилиращ предмет - английски език, две паралелки с втори профилиращ френски език, една паралелка с втори профилиращ португалски и една с втори италиански език. И тук традициите продължават и двата балообразуващи предмета остават български и математика. Оценката от националното външно оценяване по български ще се удвоява, както и резултатът от теста по математика.

Столичното 119-о СУ "Акад. М. Арнаудов"

предлага на бъдещите осмокласници 4 профила, като всеки от тях ще се изучава от една паралелка с по 26 ученици. За прием в паралелката с профил "хуманитарни науки" (с английски език и втори език руски или френски) най-голяма тежест ще има резултатът от националното външно оценяване по български език и литература - той ще се умножава по 3. Тестът по математика ще носи максимум 100 точки, а двата балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование ще са български език и история. При профил "природни науки" от значение ще са оценките от дипломата за завършен 7-и клас по биология и химия, като тук резултатът от НВО по математика ще се умножава 3 пъти, а този по български - един път. Желаещите да учат в паралелка с профил "предприемачество" ще трябва да имат прилични оценки по география и информационни технологии, а кандидатите за паралелката с чужди езици логично ще трябва да представят добра оценка именно по чужд език от свидетелството си за основно образование.

От сайта на 51-во СУ "Е. Багряна" става ясно...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: