Новини


4Юли2018

Техническа грешка обърка класирането след VII клас в столицата (ОБЗОР)

Техническа грешка с класирането за прием след седми клас в столицата изправи на нокти десетки родители и е напът да вземе главата на виновния за гафа чиновник. Грешно балообразуване на няколко столични гимназии в София обърка за няколко часа първото класиране, като то бе свалено от сайта на образователното министерство преди обяд днес. След отстраняването на гафа и извършване на ново класиране спрямо желанията на децата, то бе качено на сайта към 18 ч.

„По сигнал на родители, чиито деца са кандидатствали в СПГЕ „Джон Атанасов“, и по сигнал на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) нашата комисия за информационно осигуряване и класиране започва да работи и установява техническа грешка, която е свързана с утрояването на бележката по математика в две училища“, заяви Ваня Костова - началник на РУО София град. Засегнати са именно тези две гимназии.

Проблемът е че при балообразуването на двете училища

оценката по математиката от националното външно оценяване е вземана веднъж, а трябва да се включи три пъти,

както е заложено в план-приема на гимназиите. Поради тази причина тази сутрин (вчера - бел.ред.) ТУЕС заемаше 28-о място в класирането по бал с 256,5 точки, а след отстраняването на проблема се изкачи до 4-то с 419 точки. Освен при ТУЕС и „Джон Атанасов“, е установен проблем и с една от паралелките от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и една от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Двете гимназии също имат ново място спрямо минималния бал за класиране. НПМГ слиза от 19 на 20, заради изкачването на ТУЕС, докато „Джон Атанасов“ от 39 се изкачва на 26.

Кастрева обясни още, че след новото класиране работи комисия по контрол на сверяване, която следи къде се намира всяко едно дете, тъй като има разместване на бала след отстраняването на техническата грешка. „След новото класиране комисията по контрол на сверяване ще следи къде се намира всяко едно дете, тъй като има разлика в разместване на бала“, каза Кастрева. В повечето случаи приетите ученици в „Джон Атанасов“ или ТУЕС остават в тези гимназии, но може да има разместване в паралелката, в която са приети. Все пак има

над 20 деца, които за кратко са били приети в друго училище

След отстраняването на грешката те ще могат да се запишат в посоченото от тях като по-предно желание, увери Кастрева. Тя даде пример с дете, което по първоначалното класиране е прието в Първа английска, а сега отива в ТУЕС.

„Има техническа грешка и трябва да се направи правилно класиране в зависимост от балообразуването. То трябва да е справедливо спрямо резултатите от външното оценяване и заявения бал“, заяви Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката. Според нея няма как да говорим за ощетени и излъгани деца. Михайлова обясни още, че проблемът засяга единствено класирането на седмокласниците в столица. В другите градове в страната няма проблем.

Отговорникът за информационното осигуряване на НВО в 7-и клас Камен Радев, обясни , че алгоритъмът, по който се извършва класирането, се въвежда от 4 човека, а след това и от него. Поради тази причина от Регионалното управление на образованието не могат да си обяснят защо се е стигнало до този гаф.

В момента тече проверка от страна на РУО и МОН. Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че тепърва ще се установява откъде идва грешката, като ще има наказани.

 

СМГ удари максимален бал 500

640 деца не са приети на първо класиране и ще чакат второ

Кандидат-гимназистът с най-висок бал в столицата ще учи в Софийската математическа гимназия. Момиче, прието в профил „Математически“ със засилено изучаване по немски език, е събрало 500 точки. Най-високият минимален бал в столицата отново е в същата паралелка в СМГ. Детето е събрало 479 т. Това стана ясно, след като от Регионалното управление на образованието в София-град обявиха резултатите.

Тези резултати поставят отново СМГ на първо място сред останалите софийски школа. Спрямо миналата година няма разместване на топ 10 на гимназиите по минималния бал, но пък има разлика в точките, с които са класирани там. На второ място е 91-а Немска езикова гимназия. Там с ученикът, приет с най-нисък бал, е успял да събере 456 т., докато миналата година минималният бал е бил 450 т. Топ три се допълва отново от 73-о СУ „Владислав Граматик“, известно като Втора немска, където минималният бал тази година е паднал. За 2017 г е бил 434, 500 т, докато сегашните седмокласници са приети с 423, 500.

На четвърто място се нарежда Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет, като измества на пето място 164-а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“. Технологичната гимназия е с 419 т. минимален бал, докато езиковата е с 416 т. Миналата година ТУЕС е била с 410, 5 т., а 164-а с 412, 500 т.

Надолу в класацията също няма разместване в позициите спрямо миналата година. Шеста е Първа езикова гимназия с минимален бал от 404,500 т., следвана от Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ с 403,500т. На осмо място се намира 9-а френска езикова гимназия, като приетият с най-малко точки е събрал 386. Топ 10 се допълва от 22-о СУ "Г. С. Раковски" с 381 т. и 35-о СУ "Добри Войников" с 368 т.

640 от всички 8896 кандидатствали деца не са успели да се класират...

 

Виж цялата новина тук: в. "Монитор"

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: